2017. 02. 04.

Egyet előre, egyet hátra Romániában

Vasárnapi ülésén eltörli a kormány a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet – jelentette be szombaton este Sorin Grindeanu miniszterelnök.
„Ez után a néhány nap után, hoztunk néhány döntést. Először is, holnapra sürgősen összehívunk egy kormányülést, és eltöröljük a rendeletet. (...) Nem szeretném, ha megosztanánk az országot" – fogalmazott a kormányfő.

**
„A kormánypártok ma belátták, hogy tévedtek akkor, amikor a büntetőtörvénykönyvet és büntetőeljárást sürgősségi kormányrendelettel elfogadták" – írja szombat esti közleményében Kelemen Hunor RMDSZ-elnők.

„Ez a helyes lépés: egy országot nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel vezetni. De a mai döntés csupán a kormány hibáját korrigálja, a probléma megmarad: a Btk. több mint 40 cikkelye továbbra is alkotmányba ütközik. Mi jogállamot akarunk és egyértelmű törvényeket. Ehhez pedig az szükséges, hogy – egy széleskörű vita után – módosítsuk a Btk-t a parlamentben" – szögezi le az elnök.
(Közlemény)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése