2017. 02. 05.

Bukarest: most a kormány lemondását követeli a nép

A kifogásolt sürgősségi rendelet hatálytalanítása után is folytatódtak Romániában a tiltakozó megmozdulások vasárnap: az ország nagyvárosaiban összesereglett tüntetők a szociálliberális kormány lemondását követelik, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le.
  • A korábbiaknál is nagyobb tömeg gyűlt össze Bukarestben a kormánypalota előtt
  • A tiltakozók az alig egy hónapja hatalmon lévő szociálliberális kormány lemondását követelik 
  • A kormányfő vasárnap jelentette be, hogy visszavonják a vitatott sürgősségi rendeletet
  • A Btk. rendeleti úton történő módosítása ellen napok óta százezrek tiltakoztak
  • A román államfő és az ombudsman is alkotmányossági aggályainak adott hangot 
A bukaresti kormánypalota előtti téren egyes becslések szerint több mint kétszázezer ember gyűlt össze helyi idő szerint este kilenc óráig, akik azt állítják, nem bíznak már a kormányban, miután korábbi ígéretei és a tiltakozási hullám ellenére kedden váratlanul enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán. A város központja szinte lebénult, a metrók nem álltak meg a Győzelem terén, akkor volt a tömeg. A tüntetők világító mobiltelefonjaikat felemelve tiltakoztak a kormány ellen.
Vasárnap este Románia szinte valamennyi nagyobb városában ugyanúgy mint az előző napokon – vagy még nagyobb számban – utcára vonultak a tüntetők, a kormány távozását követelve. A román hírtelevíziók szerint a külföldön dolgozó román vendégmunkások Európa számos városában rendeztek szolidaritási tüntetést.

Grindeanu az Antena-3 hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: nem hajlandó lemondani, pártja nemrég nyert választásokat, a kormányt pedig csak a parlament válthatja le, bizalmatlansági indítvánnyal.
Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) a Romania TV hírtelevízió vendégeként kifejtette meggyőződését, hogy a hatodik napja tartó tiltakozási hullám nem spontán tüntetés-sorozat, hanem profik által szervezett politikai megmozdulás, amelynek a legitim kormány megdöntése a célja. A PSD elnöke Klaus Iohannis államfőt tette felelőssé a válság elhúzódásáért, arra emlékeztetve, hogy az egyik tüntetésen való részvételével és kijelentésével hozzájárult az emberek lázításához.

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította, miután Romániában napok óta százezrek tüntettek a korrupció büntethetőségének enyhítése ellen.
A PSD elnöke kijelentette: Az államfőtől várja, hogy hazaküldje a tüntetőket, miután elérték a vitatott kormányrendelet hatálytalanítását.
Az államfő egyébként csak szóvivőjén keresztül reagált a vitatott kormányrendelet hírére: azt üzenve, hogy a helyzet „normalizálása” felé tett fontos lépésként értékeli a kormány lépését, ugyanakkor leszögezte, szerinte a kabinet súlyos hibát követett el, és felelős az általa előidézett válság megoldásáért.
Vasárnap a szociálliberális román kormányt támogatói közül is mintegy ezerötszázan kivonultak tüntetni a román elnöki hivatal bejárata elé. A tüntetők az államfő felfüggesztését, vagy lemondását követleve, hazaárulónak és a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének nevezve őt.
Liviu Dragnea a kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben határolódott el az akciótól. Leszögezte: a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a közösségi portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak.

MTI
 **
A bukaresti Győzelem-téren vasárnap este 10 óráig mintegy 250.000 ember gyűlt össze, akik azt állítják, nem bíznak már a kormányban. Egyes nagyvárosokban a korábbinál is nagyobb számban vonultak fel a tüntetők. Kolozsváron például több mint 45.000-en, Nagyszebenben 35.000-en, Temesváron csaknem 30.000-en vonultak utcára. A hírtelevíziók szerint a külföldön dolgozó román vendégmunkások Európa számos városában rendeztek szolidaritási tüntetést.

„A szervezés módja, a tiltakozások finanszírozásaúgy értesültem, hogy ma buszokkal, kisbuszokkal, vonattal hozták az embereket a fővárosba – mind arra utal, hogy profik szervezik a megmozdulásokat. Ez már nem spontán tüntetés, szervezői munka áll a háttérben"mondta Liviu Dragnea a Romania TV vasárnap esti műsorában.
**
"Hogy én lemondjak tisztségemről, nem jön számításba, mert én nem mondok le" – hangsúlyozta Grideanu.

erdély ma 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése