2017. 02. 15.

Szíria, Szíria, Szíria - SOS - vasárnap gyűjtés

Szíria és a szomszédos régiók a világ legsúlyosabb humanitárius válságának helyszínei. A már hat éve tartó háború példátlan szenvedéseket okozott és okoz a lakosságnak. A Romániai Püspökkari Konferencia beleegyezésével február 19-én a Romániai Caritas Konföderáció gyűjtést szervez az ország összes katolikus templomában a szíriai háború áldozatainak megsegítésére – írja körlevelében Jakubinyi György érsek.
A szíriai konfliktus egyre vérengzőbbé vált, és becslések szerint – mivel nem léteznek pontos adatok – 250–400 ezer között lehet azok száma, akik ebben a háborúban életüket vesztették.  

Több mint 11 millió embert űztek el otthonaikból, közülük – csak Szíriából – kb. 4 millió ember menekült el. Legtöbben a szomszédos országokban, Libanon, Jordánia, Törökország területén embertelen körülmények között élnek.
persely_gyujtes_01_bFerenc pápa sürgető szavait követve ezen konfliktus áldozatainak megsegítése nemzetközi szinten a Caritas-hálózat prioritásává vált. A Szíriai Caritas – amely fontos szervezet abban az országban, ahol a lakosság mintegy tíz százaléka különböző felekezetű keresztény – a nehéz körülmények között is segítséget nyújt a leginkább veszélyeztetett lakosságnak, különösen a belső menekülteknek. A törökországi, libanoni és jordániai Caritas-szervezetek támogatják az országaik területére érkezett több tízezer szíriai menekültet. A Caritas-szervezetek világszerte pénzbeli, logisztikai és technikai támogatást nyújtanak Szíriának és a vele szomszédos országoknak.
Ebben a nehéz helyzetben a Romániai Caritas Konföderáció, a Nemzeti Caritas Katasztrófavédelmi Programon keresztül, a Nemzetközi Caritas-hálózat partnereivel együtt segítséget szeretne nyújtani a szíriai szenvedő lakosságnak, valamint a szomszédos országokban (Törökország, Libanon, Jordánia) élő menekülteknek.
A Romániai Püspökkari Konferencia beleegyezésével a Romániai Caritas Konföderáció gyűjtést szervez az ország összes katolikus templomában vasárnap a szíriai háború áldozatainak megsegítéséért. Jakubinyi érsek kéri a paptestvéreket és a híveket, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a Romániai Caritas Konföderáció kezdeményezését.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése