2019. 09. 16.

Miért van szükségem a bérmálásra?

Mindenévben pünkösd körül megkezdődnek a bérmálások. Előtte egy évvel pedig a felkészítők.
A mindennapi életben, amikor elhatározást teszünk valamire, feltesszük a kérdést: Miért tesszük ezt? Miért van erre szükségünk? 
És ezután mérlegeljük, mit kell tennünk, hogy ezt a célt elérjük? 
A pályaválasztó ilyen kérdésre próbál válaszolni: miért akarok én …. lenni? Mit kell tanulnom, milyen ismereteket kell elsajátítanom, milyen tulajdonságokat kell magamban kialakítanom, hogy jó …….  lehessek?
A bérmálás szentségét kérőnek kérdése: miért akarok bérmálkozni? Miért van szükségem a bérmálásra?  
Aki komolyan veszi a vallásos életet, az tudja, hogy a bérmálás is szentség, amelynek a felvételére elő kell készülni. Meg kell tanulni, mi is ez a szentség, de mindenekelőtt azt, hogy miért vesszük fel. Ha igazi öntudattal vesszük fel, akkor valami változást idéz elő, valami újat, többet ad nekünk. 
A keresztségben Krisztusba oltódtunk, Isten gyermekei lettünk. Magként megkaptuk Istentől a kegyelmet. Ezért Isten boldog életének örökösei vagyunk, amiért egy életen keresztül kell munkálkodnunk hitünk tanítása szerint. 
Megkeresztelésünk óta szüleink igyekeztek eleget tenni annak, amit megígértek. Hitoktatásra küldtek, ahol megtanultuk, hogyan éljünk keresztényként. 
Az előáldozáskor megfogadtuk, hogy mint igazi keresztények ellene mondunk a bűnnek és a gonoszlélek csábításainak, megígérvén, hogy mindig hű gyermekei leszünk a katolikus Anyaszentegyháznak. 
Most, mint serdülők vagy éppen fiatalok, már önállóan gondolkodunk, és így mi magunk határozzuk meg, hogyan akarunk élni, és hogyan akarjuk rendezni a vallásos életünket. 
Itt az ideje, hogy öntudatosan szembenézzünk a keresztény élettel. 
Mivel az Úr Jézus példája szerint élni, valamint Őt követni: „tagadja meg önmagát, vegye fel keresztjét és úgy kövessen engem” (Lk 9,23) - egyáltalán nem könnyű.
A keresztény élet rengeteg önfegyelmet kíván, ezért Krisztus maga rendelte a bérmálás szentségét, hogy általa megerősítsen az öntudatos keresztény életben. Ezért a latinban confirmationak nevezik, ami megerősítést jelent. Ez a megerősítés pedig a SZENTLÉLEK közreműködésével történik. 
A változás nem más, mint a lelki megerősödés a Szentlélek kegyelme által. Ugyanakkor az Egyház közösségéhez való tartozásban is megerősít, hogy közreműködjünk a kapott kegyelemmel, és öntudatos keresztények legyünk az élet minden területén.  
Én vagyok a bérmálkozó 4 betűs emberke,
azért bérmálkozom, mert:
Érteni akarom az evangéliumot,
Öntudatos keresztény akarok lenni,
Tanuságot akarok tenni Jézusról és
Áldássá akarok válni, vagyis a közösséget akarom szolgálni.
**
Könyv a bérmálkozók felkészítésére: 
A Szentlélek szentsége, 24 téma, 304 oldal, 
Ára 12 lej.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése