2019. 09. 17.

Októberre készülünk

Október a rózsafüzér hónapja. Minden este rózsafüzér ájtatosságot tartunk – olvassuk a Direktórium október hónapot felvezető szövegében. Viszont mindnyájunkat megérint az októberi ájtatosság úgy a valóságban, mint az emlékek útján. Emlékezetünkben mint „múlt ifjúság tündér taván” megelevenednek a gyermekkor hangulatos vecsernyéi, aminek zsivaj introitusát a nagy harang öblös hangja fogta össze, s a templom körül gyülekező, hirtelen játékba átmenő, önfeledt gyermekek hangja örömteli, életlármává fokozta. A beharangozáskor már „templom csendes mélyén” rózsafüzér imádkozásba kezdett az addig tomboló sereg. A Mária-harangszó után pedig ki-ki fáklyával, töklámpással indult haza felé megpendítve a nap egy-egy akkordját.
Ferenc szentatyánk úgy határozott, hogy minden hívőt az egész világon, a rózsafüzér imádkozására hív, hogy októberben, Mária hónapjában imádkozza el minden nap a rózsafüzért; így kapcsolódjunk össze egy közösségben és bűnbánatban mint Isten népe, amely Isten Szent Anyját és Szent Mihály arkangyalt arra kéri, hogy óvja meg az Egyházat az ördögtől, akinek célja mindig az, hogy elszakítson bennünket Istentől és egymástól.
A Szentatya kérése, hogy a rózsafüzér imát az ősi Oltalmad alá futunk invokációval kezdjük és a Szent Mihály arkangyalhoz intézett imádsággal zárjuk, mivel Szent Mihály az, aki megvéd minket és segít a gonosszal folytatott harcunk során (vö. Jel 12,7–12).
A bevezetőt így kezdjük: „Oltalmad alá futunk, Istennek szent Szülője, könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, mindenkor dicsőséges és áldott Szűz!”
A rózsafüzér imádkozását pedig XIII. Leó pápa imájával zárjuk: „Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben; a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: „Parancsoljon neki az Isten!” Te pedig, mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Ámen.”
A világ minden hívőjéhez intézett kérésével a Szentatyának az a célja, hogy kérjük Istennek Szent Anyját, vegye az Egyházat óvó palástja alá, így őrizze meg a gonosznak, a nagy vádlónak a támadásaitól, és egyben tegye egyre tudatosabbá a jelenben és a múltban elkövetett vétkeket, hibákat, visszaéléseket illetően, és buzdítsa arra, hogy ezek ellen habozás nélkül harcoljon, hogy a gonosz felül ne kerekedhessen.
Ferenc pápa felhíváshoz nagyon is talál az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” – elnevezésű Caracas-i kezdeményezés (Venezuela), hogy „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.
Kedves Olvasó! Imádkozó nép vagyunk. A rózsafüzér imádkozásával a Boldogságos Szűz Mária vezessen – aki különös hivatást kapott megváltásunkban – Krisztus titkainak megértésére, hogy eljöjjön Isten országa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése