2019. 09. 30.

Akik sokat tettek az emberiségért


D. Ghirlandaio, Szt Jeromos

Szeptember 30-án két személyre emlékezni kell. Bár más korban életek és más-más módon, de a Bibliával foglalkoztak. Az egyik Szent Jeromos áldozópap és egyháztanító, a másik Johannes Gutenberg nyomdász.

Szent Jeromos a fordítók fejedelme. A dalmáciai Stridonban született 340 körül. Rómában tanult, ott is keresztelkedett meg. Aszkéta életet élt. 373-ban Jeruzsálembe indult, de Antiochiában megbetegedett. A chalkiszi sivatagban a remeték életét élte. A latin és görög mellett a héber nyelvet is elsajátította. 379-ben pappá szentelték. Rómába visszatérve Szent Damazusz pápa titkára lett, itt kezdte latinra fordítani a Szentírás könyveit, és előmozdította a szerzetesi életet. Áldozatos munkájának gyümölcse az un. Vulgata.

385-ben végképp elhagyta Rómát és Betlehem egyik kolostorában telepedett le, azonban az Egyház gondjaiból továbbra is tevékenyen kivette részét. Sok művet írt, főként Szentírás-magyarázatokat. Betlehemben halt meg 420. szeptember 30-án. Ő írta: „a Szentírást nem ismerni annyi, mint Krisztust nem ismerni” (Bev. Iz. komm. 58,9).

Johannes Gutenberg (Mainz 1400 k. – 1468) a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás európai feltalálója. 1430. táján elhagyta szülővárosát Mainzot és Strasbourgba költözött. Ebben az időben már a könyvnyomtatással kísérletezett. 1447-ben visszatért Mainzba, és 1448-ban néhány naptár és röpirat kinyomtatása után, nekilátott főművének, a 641 lapot, oldalanként 42 sort tartalmazó, két hasábban szedett Biblia elkészítéséhez. A munka 5 évig tartott. 1452. szeptember 30-án megjelent az első könyv, a Gutenberg Biblia. A feltalálót mindenéből kiforgatták a haszonlesők. Elkészített egy 36 soros Bibliát is. Még három könyvet adott ki 1460-ig, ezzel befejezte nyomdászi tevékenységét. Viszontagságok között élt. Mainzban halt meg 1468 elején. Találmányával jó szolgálatot tett a tudománynak és elősegítette a Szentírás olvasását.   

Hogyan olvasom a Szentírást? 
Kezdem azzal, hogy Isten jelenlétébe helyezem magamat. 
Ezután egyszerűen hallgatom Isten szavát. Figyelem, hogy milyen hatással van rám. Tanulni akarok, ezért a nekem szóló üzenetet akarom meghallani és azt elmémben forgatom, s szerinte élek. 
Jeromosból is úgy lett szent, hogy komolyan vette az evangéliumot.
 Codex Aureus - Gyulafehérvár, Batthyaneum, Róm.Kat.Érsekség - 1948-tól bitorolja a román állam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése