2019. 09. 09.

Tanévnyító a Petőfi S. Általános Iskolában


Kedves előkészítős gyerekek! Kedves Diákok!

Egy mesét és egy történetet hoztam nektek a tanév kezdésére.

Egy kínai mese szerint a nagycica meg a kiscica együtt mentek horgászni. Amint vízbedobták a horgokat egyszer csak egy szitakötő röppent el mellettük. A kiscica azonnal lecsapta a horgászbotot, és üldözőbe vette a szitakötőt, de a szitakötő elmenekült. A kismacska üres manccsal tért vissza anyjához. Ezalatt a nagycica jókora halat fogott. Kicsit később pillangó szállt el a közelben. A kiscica megint letette a horgászbotot, és a pillangó után vetette magát, de a pillangó tovalibbent, s a kismacska ismét üres manccsal tért vissza anyjához. A cicamama ezalatt megint egy nagy halat fogott.

- Hát az én horgomra miért nem akad egyetlen kicsinyke hal sem? - háborgott a kiscica.

A nagycica ránézett, és azt felelte: - Tudd meg, hogy a horgászásra kell figyelned, nem holmi szitakötőket meg pillangókat üldöznöd. Ha nem figyelsz, soha nem fogsz egyetlen halat sem.

A kismacska megfogadta a nagymacska tanácsát. Amikor megint feltűnt egy szitakötő, ügyet sem vetett rá. Nem tellett sok időbe, a kismacska jókora halat emelt ki a vízből.

Kedves Gyerekek! A tanulság az, ha ti is figyeltek az iskolai órákon, akkor sikeresebbek lesztek mint a kismacska.

Kedves Diákok, Pedagógusok, Szülők és Jelenlévők!

Ma szeptember 9-ke van. 1928. szeptember 9-én emelkedett fel Kispest mellett az első pilóta irányította helikopter, amelynek építője és vezetője a 36 éves Asbóth Oszkár volt. 1891-ben született Pankotán, Arad megyében. Aradon járt iskolában. Már az iskolai évei alatt olvasta Verne regényeit. A Hódító Robur c. könyv hatására gondolkozni kezdett egy repülő szerkezet megépítésén. Végre Aradon megépítette az első helikoptert, amit gondatlanságból mások összetörtek. Da célját nem adta fel. Küzdelmes munkáját végül is siker koronázta Kispesten, mert ő lett az első pilóta, aki irányított helikopterével a magasba szállt. Kedves Gyerekek, ha ti is tanultok, olvastok és gondolkoztok, akkor sikeresebbek lehettek, mint Asbóth Oszkár.

Kedves Diákok és Pedagógusok!

Ma az iskola ünnepe van. Ti és mi felnőttek most azért vagyunk itt, mert szeretjük az iskolát.

Az iskolának három alkotó eleme van: nyitottság a valóságra, a találkozás, valamint az igazra, jóra, szépre és szentre való nevelés.
Szeretjük az iskolát, mert az iskola megtanítja, hogy megértsük a valóságot, az életet. 
Iskolába járni annyit jelent, hogy megnyítjuk értelmünket és szívünket a valóságnak, aspektusai gazdagságának, dimenzióinak. És mindez csodálatos.

Tudom, hogy holnaptól nehéz lesz az iskolatáska, én is sok évig hordoztam, de nem bántam meg. Azért, hogy szeressétek az iskolát és szívesen tanuljatok, most együtt imádkozzunk, kérjük a jó Isten segítségét:

Miatyánk...

Üdvözlégy..

Szűz Mária az iskolák édesanyja – könyörögj érettünk!

Áldjon meg titeket a mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek!
 Petőfi Sándor Általános Iskola (március 15.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése