2019. 09. 08.

Születésnap - Kisboldogasszony


A boldogságos Szűz Mária születését ünnepeljük a beteljesedés fényében. A születésnap mindenki életében nevezetes dátum. Ilyenkor köszöntjük szeretteinket, boldogságot, örömteli életet kívánunk.

Minden születésnap jó alkalom, hogy egymásnak örüljünk, hogy a szeretet a család újra felszítsa. Ilyen ünnepségbe toppantam be közeli barátaimnál, ahol a három éves kisfiúk születésnapját tartották. Az ünnepi asztalnál mondták el a szülők gyermeküknek, hogy életük szép, boldog volt akkor is, mielőtt ő megszületett, de amikor megszületett, azóta több az örömük. A mosolya, a nézése, kitáruló keze, hozzuk simuló feje, első szavai és lépései mind-mind új örömet fakasztottak. Ezek után a kisfiú boldogan fújta el a három égő gyertyát.

Szüleink is örömmel fogadtak minket. Örültek nekünk, nem válogattak, hanem elfogadtak olyannak, amilyenek voltunk. Szerettek, mert Istent képviselték, aki a szeretet.

Isten személy, aki mindenkinek adott életet, képességet és feladatot. Mégis mindenkivel kivételez (Mik 5,2-5a). Bárkit teremt, öröktől fogva úgy gondol rá, mint egyetlen, a történelemben egyszeri, soha meg nem ismétlődő valakire, akivel ő személyes közösségben akar lenni. Olyan dolgokat bíz rá, amit csak ő végezhet el, az ő személyére, testére és lelkére szabva.  Ezért Istenünknek „egyetlen” gyermeke vagyunk valamennyien, akiket személyesen szeret. A szülők szeretete nem halványul el és nem lesz gyengébb azzal, ha három vagy több gyermeket vállalnak és szeretnek, sőt! Isten, akitől minden életgazdagság és feladat származik, a szülőknél is tökéletesebben szeret, és mi szívünk mélyén erre vágyunk. Ezt ismerte fel és öntötte szavakba Szent Ágoston: „A te indításod az bennünk, hogy gyönyörűség dicsérnünk téged, mert magadnak teremtettél minket, s nyugtalan a szívünk, míg csak el nem pihen benned.” (Vallomások 1,1.)

Életünk Isten nagy ajándéka. Nem mi választottuk meg, hogy mikor, hol, milyen társadalomban, népben és családban szülessünk. Életünk ajándék, számos lehetőséggel és kötöttséggel. Ezért int Szent Ágoston: „Aki megteremtett megkérdezésed nélkül, nem fog üdvözíteni közreműködésed nélkül.” Ezen elgondolkozva felismerhetjük, hogy emberi méltóságunkat és hivatásunkat nem a külső keret vagy kötöttség adja, hanem Isten.

Az üdvtörténetben Isten terve valósul meg. Az lesz Isten gyermeke, aki Jézushoz és Máriához hasonlóan fogja fel a maga életét. Megváltónk és édesanyja, nem mások életével, mások feladatával és mások sorsával voltak elfoglalva, hanem a mennyei Atyától kapott személyes hivatásukat akarták beteljesíteni. Szűz Mária az üdvtörténetben különleges előrerendelést kapott, hogy a Megváltó édesanyja legyen, s a Krisztushoz való hasonlóságot is ő tudta a legjobban megvalósítani. Kisboldogasszonyt (az újszülött Máriát) Nagyboldogasszonnyá (mennyben megdicsőültté) hivatásának teljesítése tette. Szűz Mária sem értette mindig a Gondviselés útját, mégis a rábízott feladatot vállalta, és amire cselekednie kellett, tudta mit kell tennie. Szüntelenül beállt Isten akaratának sodrásába, s a megtétel után, olyan boldogság részese lett, amit az ő személyére szabott a mennyei Atya. Máriában és általa a kegyelem és szabad akarat együttes csodáját szemlélhetjük.

Ha Isten hívását Szűz Mária lelkületével éljük, akkor „a halál sötét völgyéből” is biztosan haladunk az égi magasságok felé. Ott, az Atyánál az istengyermekség minden örömét és gazdagságát kiteljesíti Krisztus a bennünk lakó Szentlélek által.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése