2020. 04. 07.

Húsvéti ételszentelés - Szeretetkosár 2020-ban


Plébániánk hívei kezdeményezték, hogy készítsünk Húsvéti Szeretetkosarat az idősek/egyedülállók, valamint a többgyermekes családok számára. 
Két féle Szeretetkosár készül: az idősek/egyedülállók kosarában 50 lej értékben, a többgyermekes családok kosarába 100 lej értékben élelmiszer termékek lesznek, amit szombaton készítenek el annak rendje s módja szerint, húsvét reggel 8 órakor megszenteljünk és továbbítjuk. Aki az akcióba bekapcsolódni szeretne, tegye borítékba adományát és a plébánián szíveskedjék leadni, vagy a postaládába betenni.
***
Csíkszeredában húsvétvasárnap reggel 8 órakor tartjuk az ételszentelést a Millenniumi templomban, amit  közvetítünk a fecebookon, de a templom.ro, az Erdélyi Mária Rádió is, talán a .....

Továbbra is maradj otthon! Ha élőadásunkba kapcsolódsz, akkor érvényes az ételszentelésed is, akár a szentmiséd is! Az ételszentelést Mons. Tamás József ny. püspök úr fogja végezni.
**
Emlékezzünk, hogy azt a fegyelmet és felsorakozást csak az tudja megszívlelni, aki maga is legalább egyszer részt vett. 
Az ételszenteléskor is kitűnik, hogy a székely katona nemzet. 
Tud fegyelmezett lenni, és közösségére dicsőséget hozni. 
A húsvéti ételszentelés Csíkszeredában megőrizte évszázados, eleven ünnepélyességét, társadalmi, családi, ökumenikus jellegét.
Húsvét reggelén, 8 órakor tartjuk a Kárpát-medence egyik legnagyobb ételszentelését. 
Népünk ajkán a húsvéti szent eledelek (kalács, kicsontolt sonka, bárány, hámozott tojás, kenyér, só, torma, bor) összefoglaló régi neve  a kókonya. Miután a nagyböjtben felkészültünk a húsvétra, bűnbánatot tartottunk, gyóntunk és áldoztunk, akkor első húsvéti eledelünket is megáldatjuk. 
Az eledeleket legtöbb helyen füles kosárban viszik, amit hímzett terítővel takarnak le. 
A terítő elkészítése mindig az új asszony első feladatai közé tartozott. Az ételszentelés után mindenki siet haza, ezzel jelezzük, hogy a munkában is elsők akarnak lenni, nemcsak az étkezésben.


Húsvét nagy ünnep, mert a nagyböjt negyvennapos szigorú táplálkozási fegyelme után, amikor lelkileg megtisztultan és testileg kiéhezetten, először ülhetünk a húsvéti eledelek mellé. 
A tobzódást távoltartja a szentelés, hiszen most idézzük föl az Utolsó Vacsorát a családban, a magunk közösségében. Fegyelmezetten étkezünk, ahol minden morzsára, darabra nagy tisztelettel vigyázunk, mert szentelmény, és ami nem ehető, azt tüzben elégetjük. 

Régi húsvéti eledeleink közé tartozik a tojás, ami Krisztus feltámadására, a piros tojás Jézus vérére; a bárány Jézus áldozatára emlékeztet. 
Amint a csirke áttöri a tojás héját és életre kel, úgy támadt föl Jézus is a sírjából, hogy nekünk örök életet adjon. 
A közös reggeli után szentmisére megyünk, hogy Krisztus asztaláról is táplálkozzunk. 


Kegyelemteljes húsvéti ünnepet kívánunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése