2020. 04. 11.

Tökéletes bánat és lelki áldozás

A TÖKÉLETES BÁNAT FÖLINDÍTÁSA   
A bűnbocsánat elnyerésének a bűnös részéről mindig alapvető feltétele a bánat: a bűnök megbánása, mellyel Isten előtt fájlaljuk, hogy vétkeztünk, a bűnt valóban rossznak ítéljük, s egyúttal fölébresztjük a jó szándékot, hogy a bűnt kerülni akarjuk. Rendes körülmények között az Egyházban a súlyos bűnök megbocsátása csakis a gyónás szentségében lehetséges. 
Olyan helyzetekben, amikor súlyos indok áll fenn, és a gyónási alkalom hiányzik, fölindíthatjuk magunkban a tökéletes bánatot (lat. contritio perfecta), s Isten bocsánatát így is elnyerhetjük. Azonban egy ilyen tökéletes bánat fölindítása magában kell, hogy foglalja a mielőbbi gyónás szándékát. (Vö. CIC 916. kán.) 

Ima a tökéletes bánat fölindításához: 
Mennyei Atyám, teljes szívemből bánom minden bűnömet, hogy Neked, akinek életemet köszönhetem, parancsaidat megszegtem. Jézusom, Téged is megbántottalak, aki értem emberré lettél és vállaltad értem a borzalmas kereszthalált, mégis oly sokszor semmibe vettem a Te tanításodat, Szentlelked jóra biztatásait. Eltékozoltam sok kegyelmet, méltatlan lettem eljövendő országodra. Mégis irgalmadat, bocsánatodat kérem. 
- Erősen fogadom, hogy a Te kegyelmeddel téged, szerető jóságos Istenemet semmi bűnnel nem bántalak meg és a bűnre szolgáló alkalmakat gondosan elkerülöm. 
– Kérem ezért a Boldogságos Szűz Máriát, az összes angyalokat és szenteket, hogy imádkozzatok érettem Urunkhoz, Istenünkhöz! 

 LELKI ÁLDOZÁS  

A lelki áldozás (lat. communio spiritualis) az áldozás egyik módja, amikor fizikai módon nem tudja valaki magához venni az Oltáriszentséget, de lelkileg mégis elnyerheti a szentáldozás kegyelmeit. 
Fontos azonban tudni, hogy a lelki áldozásra ugyanúgy fel kell készülnie a hívőnek, mint egyébként a rendes szentáldozásra, vagyis a kegyelem állapotában kell lennie. Aki valamilyen súlyos bűn miatt nem járulhat egyébként szentáldozáshoz (pl. rendezetlen házasság miatt), az lelki áldozást sem tud végezni. 

Ima a lelki áldozáshoz:   
Uram Jézus Krisztus, hiszek Benned, imádlak Téged és szeretlek Téged teljes szívemből. Bánom minden bűnömet, mert szeretnélek magamhoz fogadni a szentáldozásban, hogy Veled élhessek. Jöjj hát, ó Jézus, legalább lélekben költözz a szívembe, és végy lakást benne örökre! A mi Urunk Jézus Krisztus Teste őrizzen meg engem az örök életre! Köszöntelek, ó Jézus az én szegény szívemben. Neked adom magamat egészen. Tied akarok lenni életemben és halálom után is. Ámen. 



 KÖNYÖRGÉSEK   
-   Mennyei Atyánk! Világosítsd meg kegyelmeddel a népek vezetőit, hogy tisztán lássák, mit kell tenniük e nehéz helyzetben a közösség javára! - Kérünk Téged …  
- Istenünk! Világosíts meg minden embert, hogy felfogja és elfogadja az egészségügyi rendelkezéseket önmaga és mások védelme érdekében. - Kérünk Téged … 
- Boldog Batthyány-Strattmann László (orvos) közbenjárására adj testi, lelki erőt az orvosoknak, ápolóknak, az embereket szolgálóknak és a rendfenntartóknak. - Kérünk… 
- Jézusunk! Segítsd és áldd meg a betegeket, hogy fel tudják ajánlani szenvedéseiket szeretteikért, hazánkért. - Kérünk Téged...  - Jézusunk! Adj országodban boldog beteljesedést azoknak, akik meghaltak! - Kérünk Téged hallgass meg minket.
Mi Atyánk… 

Az emberiség élete térben és időben bontakozik ki. Születés és meghalás egyre táguló spiráljában új halálnemek és temetők születnek és múlnak el, alig hagyva valami nyomot maguk mögött. Ezt, a kilátástalannak tűnő világot, Jézus Krisztus húsvéti misztériuma – szenvedése, halála és feltámadása – váltja meg.
E születés-meghalás évgyűrű rendszert, feltámadásával széthasítja, szétfeszíti és felragyogtatja előttünk a feltámadást, a halhatatlanságot és örök életet.
 
Áldott húsvéti ünnepet adjon a feltámadt Úr!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése