2020. 04. 10.

Jézus szent vállsebe és tisztelete


Szent Bernát kérdésére, hogy melyik volt a  legfájdalmasabb sebe, Krisztus mondta: „Volt a vállamon egy három ujjnyi mély sebem, melyet a keresztem okozott. Ez sokkal kínosabb volt, mint a többi szenvedésem. Erre az emberek keveset gondolnak. Ez majdnem teljesen ismeretlen. Azért tiszteld ezt a sebet, s bármit kérsz e sebre való hivatkozással, megadom neked. Mindazok, akik tisztelni fogják vállsebemet, kegyelmet, irgalmasságot nyernek.” 
.
A vállsebet Krisztus elsősorban a megszentelt hivatásokért, a papok és szerzetesek lelkéért viselte.
Szenvedő Jézus kápolna
 
A szent vállseb tiszteletre végzett imádságok végzését III. Jenő pápa (ur. 1145–53) hagyta jóvá, búcsút is engedélyezve. Szentképekre és imádságos könyvekre szívesen rányomták ezeket az imákat.
A csíksomlyói Salvator-kápolna mögött áll a Szenvedő Jézus kis kápolnája, egy vállsebet viselő barokk Krisztus-szoborral. 


Imádság:
Szenvedő Jézus - szobor és ikon
Ó legkegyelmesebb Uram, 
Isten szelíd báránya, én szegény és bűnös ember köszöntöm és tisztelem ama legszentebb sebet, melyet válladon éreztél, mikor nehéz keresztedet hordoztad, mely miatt áldott szent testeden különösen nagy fájdalmat és kínt szenvedtél. Imádlak Téged, fájdalmas Jézus, dicsérlek s tisztellek, áldlak szívem mélyéből, s hálát adok válladnak mélységesen fájdalmas sebéért, alázattal kérve, hogy mély szent sebedben kiállott szenvedéseidért és szent sebedben türelmesen hordozott nehéz keresztedért nekem szegény bűnösnek irgalmazz, bűneimet megbocsásd, s keresztutadon, véres lábnyomaidon engem az örök boldogságra vezérelj. Ámen.

Pietrelcinai Szent Pio azon kevés szentek egyike, akik magukon viselték Krisztus szenvedésének látható és tapintható jeleit. Pio atya legfájdalmasabb stigmája a vállsebe volt, amelyről nem is beszélt senkinek, csak a későbbi II. János Pál pápának.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése