2020. 04. 10.

Ismertetés: Nagyszombat 2020


Reggel fél 8 órakor Jeremiás síralmai, utána vízszentelés.
Akik szentgyónáshoz akarnak járulni állunk rendelkezésükre 11 és 13 óra között, valamint 16 és 17 óra között a Millenniumi-templomtéren.
Este 8 órakor tartjuk a vigília-misét.
Elmaradd a tűz megáldása. A húsvéti gyertya meggyújtását követően a Húsvéti Örömének (Exultet). Ezt követi az igeliturgiája. A keresztség liturgiájánál csak a keresztségi fogadást (fogadalmakat) újítjuk meg.
A zárókönyörgés után a szentségkitétel következik, majd a Te Deum, a Tantum Ergo, és befejezésként a szentségi áldás. Az áldás után elénekeljük a Mennynek Királyné Asszonya imát, majd a kivonulási énekkel véget ér a szertartás.  
2018
**
Rendes körülmények között a feltámadási ünnep liturgiája:
Első jelkép a fény (tűzszentelés), amellyel Krisztus feltámadása bevilágítja nagypéntek kegyetlen éjszakáját. A tűzszentelés szertartása, a húsvéti gyertyának és hívek gyertyáinak meggyújtása, valamint a templom teljes kivilágítása jelzik Krisztus világosságának szétáradását.
Második jelkép a szó, az Isten igéje (a megszokottnál több olvasmány), amely az ószövetségi előképekben és az újszövetség beteljesedésében adja elénk megváltásunk nagy művét.
További jelkép a víz, a keresztelő víz, amely Krisztus halálából és föltámadásából fakadó élet és kegyelem jele. A keresztség liturgiája és a keresztségi ígéretek megújítása tudatosítani akarja bennünk, hogy Krisztussal együtt nekünk is meg kell halnunk a bűnnek, és vele együtt föltámadva Istennek kell élnünk.
Végül a kenyér és a bor is jel, anyaga és eszköze Krisztus halálának és feltámadásának eukarisztikus ünneplésben, hiszen a szentmise a húsvéti titok szentségi megjelenítése.
Az említett négy szimbolikus jel adja az egész vigília – ünneplés menetét: fényünnepség, igeliturgia, keresztségi liturgia, eukarisztia liturgiája. A fényünnepség az egész szertartás nyitánya, az igeliturgia a keresztség szertartásához vezet, a keresztség, pedig kapu a többi szentséghez, főképp az eukarisztia ünnepléséhez.
Ezekben a napokban mindent félre kell tennünk, hogy időt nem sajnálva és földi gondok miatt nem aggódva csak a lényegre figyeljünk és a liturgia szárnyain, eljussunk a bűnnek, az önző énünknek való meghalásra és a Krisztussal való feltámadásra.
2018
Idén húsvéti ételelszentelésre
Csíkszeredában reggel 8 órakor kerül sor a Millenniumi templomban és online minden családi házban. 
 A Szent Kereszt Plébánia által közvetített szertartás, amelyet Exc. és Ft. Tamás József ny. segédpüspök végez, online követhető a templom.ro oldalon, Csúcs Péter és Darvas-Kozma József facebookján, valamint a Mária Rádió is sugározza.
Ez esetben is érvényes otthon e szándékkal előkészített eledelek megáldása, ha bekapcsolódnak az élő közvetítésbe.  
Igyekezzünk kihasználni minden online felületet és egyéb kommunikációs lehetőséget, hogy együtt ünnepeljük Krisztus Urunk feltámadását.
Emlékezzünk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése