2020. 08. 18.

Légy tiszta!

  • A hatodik parancsolat: Ne paráználkodjál. Ne kövess el tisztátalan tettet. Őrizd meg a tisztaságot minden tettben. Ne legyél hűtlen házasságtörés által (vö. Kiv 20,14; MTörv 5,18; Mt 5,27k).

A hatodik parancsolat: „Ne kövess el tisztátalan tettet” a szexualitás igaz értékét jelenti, és az élet minden szakaszában a tisztaságra  nevel.

     A szexualitásnak az élet minden szakaszára hatása van, hat az érzelemre, a nemzésre, az egymás közötti kapcsolat kialakítására, a házastársi összhangra és a kölcsönös segítségre: amikor Isten megteremtette az embert, önmagához hasonlónak alkotta; férfinak és nőnek teremtette őket...” (Ter 5,1) „szaporodjatok és töltsétek be a földet...” (Ter 1,28).

A hasonlóság abban áll, hogy részesülnek Isten szeretetében, amelyet az embernek ajándékoz. „Férfinak és nőnek” teremtette őket: Isten egyforma személyi méltóságot ajándékozott a férfinak és a nőnek.

A két nem, ha különbözők is, Isten képmásai, teremtő erejének és gyengédségének gyümölcsei. A férti es a nő egyesülése a házasságban hű mása a Teremtő által ajándékozott nagylelkű termékenységnek „A férfi elhagyja atyját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, és a kettő egy test lesz.” (Ter 2,24)

Jézus a Hegyi Beszédben visszaállította a házasság eredeti tisztaságát és határozott utat mutatott: „Hallottátok a parancsot: ne törj házasságot; bizony mondom nektek: aki bűnös vággyal néz egy nőre és megkívánja, szívében már házasságtörő lett.” (Mt 5,27) „Amit az Isten összekötött, ember ne válassza el.” (vö. Mt 19,6)

A hatodik parancsolat tiltja mindazt, ami sérti és nem tartja tiszteletben az emberi méltóságot.

A tisztaságot a különböző szűzi és jegyesi állapotban szépségükre való tekintettel védeni kell.

Erre különböző lehetőség nyílik: az önismeret, az alkalmak kerülése, imádság, a szentségekhez járulás, erényes tettek. A házasok a tisztaságot a házasságban élik meg a jegyesek pedig az önmegtartóztatásban.

A házasok szeretete a házasságban lesz megszentelve: „A kapcsolat, amelyben a házasok benső szeretetben egyesülnek, tiszteletet érdemel, elősegíti a kölcsönös odaadást, biztosan gazdagítja a házasok egymás iránti örömteli háláját.” (GS 49)

A házasok egyesülésének kettős célja van: a házasok java és az élet továbbadása; a házasok szeretete hűséget és termékenységet von maga után és a szerető Isten teremtő erejének részesévé teszi őket.

      A tisztaságot meg lehet sérteni: - a nemi ösztönök féktelen kielégítésével; - az önkielégítéssel: az élvezet tudatos felidézése; - nemi egyesüléssel házasságon kívül;  - prostitúcióval, pornográfiával: az emberiség nagy bűne; - homoszexualitással.

Csak imával és jó barátok segítségével lehet tőle megszabadulni.

      A házasság méltóságát sérti:

-        a házasságtörés: a házastársak hűtlensége;

-        a válás: a házastársak végleges különélése;

-        a többnejűség: több férfi és nő együttélése;

-        az élettársi viszony: a jogi formák megtagadása.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése