2020. 08. 01.

A tökéletes törvény

7. Jézus tökéletesíti a törvényt - Jézus tökéletesíteni, egyszerűsíteni akarja a törvényt, nem megszüntetni: „Nem azért jöttem, hogy a törvényt és a prófétákat megszüntessem”. (Mt 5,17)

· Az evangélium jóhír és nem törvénykönyv; Isten csodáiról szól, amelyet értünk tett; egy törvény mégis átszövi: a szereteté, amely Istenből táplálkozik és bennünk növekszik.

· A boldogság mindezt kifejezi: Magában foglalja a keresztény tökéletességet és meghatározza Jézus követőit, sőt, hasonlóvá teszi Krisztushoz; szabályok, melyek örömre vezetnek.

· A Tízparancsolatot a boldogság fényénél kell olvasni: Jézus Lelke a törvényen túl a szeretethez vezet; rávezet mindarra, amit az élet útján mindenkinek ajánl; elvezeti a keresztényt a tökéletes önátadáshoz... „Felajánlom életemet...” (Jn 10,17) egy fenséges szabad tettel.

· Az igazi szabadság nem önzés, nem a magáét akarja, a szeretetre szóló szabadság: „Testvérek... szabadságra lettetek hívatva...” Ez nem kifogás: hogy „a test szerint éljünk, hanem szeretetből szolgáljatok egymásnak” (vö. Gal 5,12). Az igazi szabadság találkozik a szeretet törvényével, amelyet „nem mi írtunk tintával, hanem az élő Isten lelkével” (2Kor 3,3).

8. A két parancs, mégis egy - Az Ószövetség parancsa Jézus előtt érvényes és értékes., lényeges hivatkozás a keresztény etikára. Az Újszövetségben a szeretetnek különböző formája van:

· Amit az aranyszabály” kifejez: „Úgy bánjatok az amberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak” (Lk 6,31). Vagy ahogy az irgalmasság tettei megkívánják (Mt 25); az éhezőknek enni, a szomjazóknak inni adni, befogadni az idegeneket, ruházni a ruhátlanokat, betegeket és rabokat meglátogatni. Szent Pál erényeket sorol fel, amelyek személyes törvényt jelentenek, könnyítik a családi és társadalmi életet. Az egy Isten szeretete ott áll a „a tíz szó” élén: az első parancsolatban; követi a válasz tekintettel Istenre és emberre.

· Jézus összefoglalta a törvényt és a prófétákat (Mt 22,40) a szeretet törvényében: „Szeresd, Uradat,Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből, szeresd felebarátodat, mint önmagadat.” (vö. Mt 22,37. 39)

· A két törvény elválaszthatatlan: „Ha valaki azt mondja: szeretem az Istent, és gyűlöli testvérét, hazug ember. Aki ugyanis nem szereti testvérét, akit lát, hogyan szeretheti Istent, akit nem lát.” (1Jn 4,20) Jézus ezzel megerősíti az Ószövetség Tízparancsolatát, és egyedül bennük jelöli meg az üdvösség útját: „Ha be akarsz jutni az örök életre, tartsd meg a parancsolatokat.” (Mt 19,17) Pál apostol megállapítja: „A törvény tökéletes teljesítése a szeretet.” (Róm 13,10)

Isten szeretete azt jelenti: megtartjuk törvényeit; felebarátunkat szeretni:  javukat szolgálni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése