2020. 08. 13.

A III. parancsolat

Emlékezzél, hogy megszenteld az ünnepeket. Ünnepeld meg az Úr napját, amelyet Ő megáldott és szentnek nyilvánított (vö. Kiv 20,8-10); (Mk 2,27k). „A hetedik nap a pihenés napja.” (Kiv 31,15)

A harmadik parancsolat meghatározott időre pihenést, imádságot és az élet bőséges megéléséhez ünnepet ír elő.

   A szombat megemlékezés a teremtésről: „Az Úr ugyanis hat nap alatt teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent ami bennük van a hatodik napon azonban pihent. Az Úr a hetedik napot megáldotta és megszentelte.” (Kiv 20,11) A szombat megemlékezés az egyiptomi fogságból való menekülésről (vö. Mtörv 5,15) és az Úrral kötött örök szövetségről. Isten tettét az ember biztosan követheti. Ha az Úr a hetedik napon „pihent” (Kiv 31,17), az ember is pihenjen meg és engedje, hogy mások is pihenjenek.

Szombaton leáll a munka. Ez a nap tiltakozás a rabszolgaság és a pénzhajhászás ellen.

   Jézust vádolják, hogy megsértette a szombatot, de Ő megmagyarázza: „A szombat van az emberért, és nem az ember a szombatért. ” (Mk 2,27) Jézus jóságában megengedi, hogy „szombaton is jót tegyünk” és életet mentsünk (Mk 3,4). „Az Ember Fia Úr a szombat felett is.” (Mk 2,28)

    A keresztények szombat helyett vasárnap ünnepelnek.

A vasárnap a hét első napja:

-    az Úr napja (dominicus);

-    Jézus feltámadásának napja (Mt 28,lkk);

-    az újjáteremtés napja, tökéletesítése az elsőnek;

-    a feltámadás napja, az örök ünnep jövendölése és jelképe;

-    az eucharisztia napja (szentmise);

-    az imádkozó közösség napja;

-    munkaszünet barátságban és örömben;

-    a plébánia napja, a liturgiának és Isten Szavának ünnepe.

    „Házadban nem imádkozhatsz úgy mint a templomban, ahová Isten népe összegyűlt, ahol egy szívvel-lélekkel Istenhez száll énekünk. Ott valamivel több van, a lelkek összhangja, a szellemek egysége, a szeretet köteléke és a papok imája.” (Aranyszájú Szent János)

    A vasárnapi Eucharisztia a keresztény tevékenység alapja, a misén való részvétel tanúságtétel

Krisztusról és az Egyházról és a jövő reménységéről.

    Az Úr napja pihenő nap ápoljuk a csaladot, kultúrát, a közösséget, a vallást. Az elmélkedésre csendre, olvasásra alkalmas idő. A lelki gyarapodás napja. Ezen a napon gondoljunk a betegekre, az öregekre, tegyünk jót másokkal.

    Szükség esetén, amikor dolgozni kell, gondolni kell a pihenésre és az Isten tiszteletére. Ki kell harcolni a jogot az ünnep megszentelésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése