2020. 08. 19.

A hetedik parancsolat

 A hetedik parancsolat: Ne lopj. Ne vedd el más tulajdonát, ne tartsd vissza jogos tulajdonukat (vö. Kiv 20,15; MTörv 5,19; Mt 19,18).

A hetedik parancsolat meghatározza
az igazság és a szeretet összhangját az emberi munkából származó javak kezelésében; a közjó érdekében elősegíti, hogy ezeket úgy használják fel, hogy a tulajdonjog érvényesüljön.

Kezdetben Isten a földet minden javával az emberre bízta, hogy arra ügyeljen, megművelje és élvezze gyümölcsét. A teremtmény minden java az emberiség kincse. A föld különböző részei emberekre vannak bízva, hogy azok biztosítsák a rendet és megvédjék az erőszak ellen.

A javak egyéni birtoklása, amelyek munka vagy örökség által kerültek tulajdonunkba, megtartják kezdeti rendeltetésüket és az emberiség javát szolgálják. A közjó tiszteletben tartása maga után vonja az egyéni birtoklás jogát és annak mindennapi használatát.

Az emberi méltóság jogosan igényli, hogy a földi javakhoz való ragaszkodás mérsékelt legyen; az igazságosság lényegében nem más, mint megadni mindenkinek az őt megillető jogot, előírja a szerződések betartását, visszafizetésére kötelez, jóváteszi az okozott kárt: „ha becsaptam valakit, a négyszeresét adom vissza” (vö. Lk 19,8); a szolidaritás szelleme az Úr nagyvonalúságát követi, „aki gazdag volt és szegény lett.” A koldus Lázár személyében ráismerünk az éhezők, hajléktalanok sokaságára Jézus arra int: „Amit velük tettetek, velem cselekedtétek.” (Mt 25,45).   

A hetedik parancsolat tiltja a lopást, azaz másnak a megfosztását jogos tulajdonától. (Nem lopás, ha a szükség egyértelmű: az élelem, a biztonság és az élet megőrzésében.)

Tiltja a tudatos károkozást, a kölcsön vagy a talált dolgok megtartását.

Tiltja a csalást, az igazságos bér visszatartását, az áremelést, mások tudatlanságára építve.

Tiltja a megvesztegetést, más tulajdonát hazugsággal megszerezni, a kifizetett munkát rosszul végezni, iratokat hamisítani, a fogadásnál csalni, becsapni a hivatalokat...

Tilos minden olyan tett vagy kezdeményezes, amely önző, ideológiai, kereskedelmi vagy erőszakos formában az embert lejáratja és rabszolgasorsba juttatja.

Az adomány a szegényt nem alázza meg, hanem Istennek tetsző cselekedet.

A hetedik parancsolat megköveteli a termeszét egységének tiszteletben tartását: az állatokét éppúgy, mint a növényekét; a teremtmények, élők és élettelenek az ember javát szolgálták, szolgálják és fogják szolgálni.  A természet kincseit nem lehet önző módon kizsákmányolni: a természet egységét nem szabad megbontani.

Az állatok is az Isten teremtményei és ő gondoskodik róluk. Tegyen így az ember is. Lebegjen előtte a szentek, mint Assisi Szent Ferenc ragyogó példája az állatok szeretetében.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése