2020. 08. 21.

Mondj igazat!

 A nyolcadik parancsolat:  Ne szólj hamis tanúságot. Legyél őszinte és igaz, hazugság és pletyka álljon távol tőled. (vö. Kiv 20, 16; MTörv 5, 20; Mt 5,33).

Minden igazság forrása az Isten. Szava az igazság törvénye is igazság. Mivel Isten „igazmondó” (Róm 3,4), népének minden tagja részesül ebben. Az igazsághoz Isten vezet el.

Isten igazsága Krisztusban„a kegyelem és az igazság teljességében”(Jn 1,14) lett nyilvánvaló. Ő az igazság, „aki hisz benne, nem marad a sötétségben” (Jn 14,17). Jézus a feltétel nélküli igazságot akarja: „Legyen szavatok igen, igen, nem, nem. ” (Mt 5,37) Kultúránk veszélyezteti az igazságot; a médiák veszélyeztetik.

Ma a kép a valóságnál kifejezőbb; a tudomásulvétel meghatározza a hír fontosságát és értékét; aki a tévében szóhoz jut, befutott ember. Feladatunk, hogy az igazság mellett tanúskodjunk, keressük azt, és tanúságot tegyünk róla. Az igaz keresztény szavahihető, bizalmat sugároz, optimista és elfogadott ember.

Az igazság kifejezési módja művészet: az ember belső világát mutatja meg. Ez csak akkor lehetséges, ha Istennel kapcsolatban van, azaz gyakorlati bölcsesség, összekapcsolja az értelmet a kifejezés rátermettségével. A művész adottsága Isten külön kegyelme: Isten teremt a művész is részesül benne, ahogy megihleti őt az igazság szelleme.

Az igazságot szavakkal és tettekkel sértjük meg. Az erkölcsi igazság elutasítása Isten elleni hűtlenséget jelent, általa megszűnik a barátság alapja.

A nyolcadik parancsolat megtiltja az igazság meghamisítását, de elismeri a személyek becsületét; tiltja az esküdözést, az átkozódást és a rágalmazást, a hamis esküt, a gyanakvást, mert ezek aláássák az emberi kapcsolatot. A hízelgés és tömjénezés is veszélyeslehet, kettősséget és képmutatást jelent. Az igazság elhallgatása is árt, a hazugság, mások félrevezetése aláássa az igazságot. Az igazság ellen elkövetett minden bűnt jóvá kell tenni.

   Az igazságot mindig meg kell tartani. Sokszor az okosság megköveteli a hivatalos titkok megtartását. A bizalmas beszélgetések tartalmát nem kell tovább adni. A gyónási titok mindig kötelez.

   A társadalomnak joga van olyan hírekre, amelyek alapja az igazság, a szabadság és a kölcsönös igazmondás. 

A hírközlés nem mindig az igazság szellemében működik. 

Az igazság megsértésében  elítélendő a totalitárius államok módszere.

  Az igazság elferdítése is tiltott. Sokszor demokráciát mondanak diktatúra helyett, a házasságtörést „kapcsolatnak” nevezik. A médiák is lehetnek bűnre ösztönző felhívások.

 

Az igazság álljon mindig a szeretet mellett: az igazság szeretet nélkül: sértő, hideg és romboló hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése