2017. 04. 21.

III.Székely Kongresszus, avagy amikor a szekér megelőzi a lovat

Nyergestető 2014. aug.3.
Székely Kongresszus április 20-22 között Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön a Sapientia EMTE Campusan. 
Kell a Kongresszus, de nem minden áron és elsietve! És az legyen Kongresszus!
Miért is ez a megjegyzésem?
Némi okom van erre. Ugyanis 2014. augusztus 3-án a Nyergestetőn tartott ünnepi megemlékezés záró gondolatában Székely Kongresszus megszervezését és megtartását javasoltam. Mindezt tettem Kelemen Hunor RMDSZ elnök, Victor Ponta román miniszterelnök, Zsigmond Barna Pál főkonzul, Borboly Csaba és Tamás Sándor megyei elnökök, képviselőink, szenátoraink, polgármesterek és az ünneplők jelenlétében . A beszéd teljes szövege itt olvasható:
Nyergestetői megemlékezés: Egy új Székely Kongresszus kell!
Idézet belőle: "Most is a kivándorlás és a munkanélküliség a fő baj, mint akkor. Nekünk székelyeknek szükségünk van egy új Székely Kongresszusra, amelyen a székelyföldi politikai tömörülések: RMDSZ, MPP,  EMNP, SZNT, MNT mellett legyenek jelen a történelmi egyházak, továbbá a gazdasági, a kulturális szervezetek, egyesületek, az erdélyi, a budapesti és bukaresti képviseletek, hogy együtt keressük a fennálló problémák megoldását.
Balról jobbra: Zsigmond Barna Pál, Tamás Sándor, Kelemen Hunor, Victor Ponta, Borboly Csaba
Egy kis keserűség van a lelkemben, mert a nép között élek és naponta hallom panaszukat. A székelyek sorsa sok szempontból aggasztóbb, mint az ország más régióinak sorsa. Éppen ezért nem elég a Tusványos, nekünk határozottan egy új Székely Kongresszus kell. Erre szeretném most felhívni az ország vezetőinek és mindannyiuknak a figyelmét." Eddig az idézet.

A sajtó azonnal megkeresett és a Székely Kongresszusról kérdezett. Kozán István tollából jelent meg a velem készült interjú:
„Ezt tudjuk tenni a székely népért” szekelyhon.ro (2014.08.06),
Székely kongresszust javasol Darvas-Kozma József - Krónika (2014.08.05) címmel.

Ezt követően a SZNT elnöke, Izsák Balázs megbízásából Gáspár Sándor rádiós, újságíró keresett meg a Kongresszus tartással kapcsolatban, mivel én kezdeményeztem. Hozzájárultam, hogy a nyergestetői beszédem szellemében, legyen egy átfogó, mélyenszántó, közös szervezésű Székely Kongresszus, amely a közös összefogás alapján munkahelyet teremtve szerveződik, ahogy a mondás tartja: Segíts magadon és Isten is megsegít. 
Közben a Romániai Magyar Keresztény Demokrata mozgalom, amely az RMDSZ platformja, szintén szerette volna megszervezni, de a közös összefogás mellett voltam. Az első lépések után a SZNT elhallgatott, ezért 2015. július 25-én, a Tusványos kapcsán blogomon ezt a felhívást tettem: 
Valaki mondja meg Orbán Viktor miniszterelnök úrnak
Telt-múlt az idő. 
2016-ban a Márton Áron Emlékév kapcsán Izsák úrral Csíkszentdomokoson ismét beszéltünk a Kongresszusról.
2017 elején meglátogatott az SZNT elnöke, ekkor tájékoztattam őt egy olyan összefogásról, amely megoldást ad égető problémáinkra. Nyomban felkért, hogy legyek a III. Székely Kongresszus egyik védnöke, amit tisztelettel el is fogadtam. 
Kérésem az volt, hogy a Székelyföld felemelkedéséért kidolgozott alternatívánkat ismertethessem. Azóta se hang, se kép. 
Ma beszéltem vele telefonon. Sajnálta, hogy a szervezésből ő kimaradt, de a szervezőket tájékoztatta.
Ezek után kíváncsian várom, hogy a III. Székely Kongresszus - amely ezt a nevet most felvette -, méltó lesz-e az I. Székely Kongresszus nevéhez, mert egyik szervező így nyilatkozott: "Tudományos konferencia, de tágabb célokkal." Megpróbál "javaslatokat megfogalmazni, példákat felmutatni, olyanokat, amelyeket felhasználhat a közpolitika". 
Intézkedésekről szó sincs. Akkor minden marad a régiben?
Viszont a csíktusnádon 1902. aug. 28-30. között megtartott Kongresszus célja: „...a kivándorlás okainak mibenléte s a megszüntetésére alkalmas intézkedések megjelölése...” volt.
Vallom, csak széleskörű, minden területet átfogó vizsgálódás szolgálhatja Székelyföld állapotának jobbítását.  
Egyfajta párhuzamot vonva a 20 század eleji és a mostani időszak között, most is a kivándorlás és a munkanélküliség jelenti a legégetőbb problémát, mint akkor. 
Akkor megszületett a "székely akció", de ma javaslatokkal és példákkal nem sokra megy a székely társadalom. Intézkedni kell!
"Jövőkép nélküle elpusztul a nép!" A jövőképet pedig a társadalom egésze hordozza. A jövőkép mellé viszont tőke is kell! Ez kevésbé áll a székely nép rendelkezésére.
Az egykori orvosnak is sok ötlete volt, de a beteg belehalt.
Tisztelt Uraim, eredményes konferenciát kívánok! 
Látni és tapasztalni szeretném a gyümölcsöző hozadékát.

2017.04.20.


Április 20–22. között zajlik a harmadik Székely Kongresszus, amelynek helyszínéül a Sapientia EMTE marosvásárhelyi és csíkszeredai kara, valamint az egyetem sepsiszentgyörgyi tagozata szolgál. A konferencia 20–24 szekciójára ezen a három helyszínen kerül sor. Csíkszeredában a regionalizmus, a régióépítés, a vállalkozások, valamint a vidék és agrárium szerepe kerül középpontba, Sepsiszentgyörgyön a történelem és az oktatás helyzetéről értekeznek, míg Marosvásárhelyen a társadalom állapota, valamint a nyelvi jogok kapják a főszerepet.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/szekely-kongresszus-tudomanyos-konferencia-tagabb-celokkal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése