2017. 04. 26.

Orbán Viktor: meg szeretnénk reformálni az EU-t

Olyan unióra van szükség, amely előnyben részesíti a fair és nyílt vitát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamenti szerdai brüsszeli plenáris ülésén mondott felszólalásában. 
  • Orbán Viktor beszédében leszögezte, megvédi Magyarországot, ennek kapcsán a sikerekről is beszámolt
  • Szeretnék kiküszöbölni a fennálló hibákat, illetve megreformálni az EU-t
  • Alaptalanok a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádak
Mindig jobb döntések születnek, ha azok vitákból és nem egyoldalú kinyilatkozásokból származnak. A korábbi Magyarországról szóló jelentések, mint a Tavares-jelentés nem állta meg a helyét – fogalmazott Orbán Viktor. felszólalása elején.
A vita részben önökkel, részben egy amerikai pénzügyi spekulánssal áll fenn – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette: Soros európai emberek millióit tette tönkre pénzügyi spekulációival, de mégis nagy becsben áll Brüsszelben, ezért is fogadták őt.

Orbán: méltatlan, hogy fogadják Sorost Brüsszelben
Aki beengedi Európába a migránsokat, számoljon azzal, hogy gyermekei, unokái más világban fognak élni – jelentette ki Orbán Viktor az ülés követő sajtótájékoztatón. Kijelentette: a migrációban két kultúra találkozik, az egyik, az európai, amely szétválasztja a vallást és a politikát. A másik pedig, épp ellenkezőleg. Ez a két kultúra nem fog keveredni, nem fognak integrálódni a migránsok – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki Soros Györgyről szólva kijelentette: „milliók szegényedtek el azért, hogy neki profitja legyen”.

A kormányfő felszólította a képviselőket, hogy legyenek kritikusak a Magyarországgal szembeni előítéletekkel szemben, és – mint fogalmazott – mérjenek egyenlő mércével.
A miniszterelnök hozzátette: a magyar kormány tudatában van annak, hogy az európai uniós tagság nem csak jogokkal, de kötelezettségekkel is jár, és Magyarországon magas az unió támogatottsága.
Azért jöttem, hogy a vitában megvédjem a hazámat, de a sikerekről is beszámolják – jelentette ki Orbán Viktor.
„Magyarország sikere egyben Európa sikere is, butaság lenne az, hogy ideológiai különbségek miatt ez a tény nem kapna elég figyelmet” – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett: 2010-ben Magyarország Görögország szintjén állt, de azóta visszafizette az IMF-kölcsönt, a teljes foglalkoztatottság határán áll, csökken az államadósság, a gazdasági növekedés 4 százalék környékén van. Magyarország sikere egyben Európa sikere is, és az Európai Uniónak szüksége van manapság sikerekre – hangsúlyozta többek között a kormányfő.
Forrás: MTI
Orbán Viktor felszólalása közben a z Európai Parlamentben

nem kérdőjelezhető meg a kormány elkötelezettsége az EU iránt

Nem kérdőjelezhető meg a magyar kormány elkötelezettsége az Európai Unió iránt, ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete.
Felszólalásában Orbán elmondta, kormánya azért bírálja az Európai Uniót, mert szeretnék kiküszöbölni a fennálló hibákat, illetve megreformálni az EU-t. Kiemelte, az állampolgárok bizalmát csak úgy lehet visszaszerezni, ha mindent megteszünk a hibák megoldása érdekében, ehhez azonban mindenekelőtt a bajok egyértelmű megnevezése szükséges.
A miniszterelnök a migráció kapcsán ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Soros György és NGO-i évi egymillió migránst szeretne Európába telepíteni.

alaptalanok a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádak

Alaptalanok a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádak, a törvény ugyanis nem tesz mást, mint egységesíti a valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményre vonatkozó szabályozást – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének a magyarországi alapjogok helyzetéről folytatott vitáján szerdán.

Guy Verhofstadt teljesen kivetkőzött magából

A magyar miniszterelnök válaszolt az EP liberális frakcióvezetőjének.
Szerinte elterjedt az a hír, hogy Magyarországon törvénnyel bezárták Soros György egyetemét.
Ez a vád alaptalan, ezt elismerte a CEU rektora is hallgatóinak küldött levelében.
A valóság az, hogy a törvénymódosítás 28 külföldi egyetemet érint Magyarországon, átláthatóságot követel és felszámolja az addig élvezett privilegizált helyzetet.
A miniszterelnök aláhúzta, a magyar szabályozás bezárja a spekulációk és visszaélések lehetőségét, átláthatóságot követel és felszámolja az európai egyetemekkel szemben eddig élvezett privilegizált helyzetet. Kijelentette, mint egy uniós tagország vezetőjének, kötelessége biztosítani, hogy az európai és a magyar egyetemek ne legyenek hátrányosabb helyzetben versenytársaiknál.
Forrás: MTI
A miniszterelnök alaptalannak nevezte a CEU kapcsán felmerült vádakat

A nemzeti konzultációról és a civiltörvényről

A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar kormány elutasítja a rezsicsökkentés eltörlését, valamint nem akarnak változtatást a közmunkát illetően. A jelenleg közös akarattal kialakított status quót védik, amit Magyarország elfogadott. A magyar konzultációt éppen emiatt nem lehet Európa-ellenesnek mondani – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: „tény, hogy Magyarország az erős nemzetek Európájában hisz.”
A miniszterelnök egy mondatban elmondta, mi az illiberális demokrácia
Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel és nem bírálatot – jelentette ki Orbán Viktor
A nemzeti konzultációról azt mondta, hogy korábban is voltak hasonló kezdeményezések, és mindezt javasolja az uniós kormányoknak is.
„A kormány most a Brüsszelben képviselendő álláspontjához kéri az emberek segítségét. A magyar politika továbbra is az európai alapra épül, és ezért ért egyet a római nyilatkozattal” – szögezte le. Orbán Viktor kijelentette, hogy számos tekintetben elégedetlen az unió működésével, szeretnénk a hibákat kiküszöbölni, és a bizalmat visszaadni – tudósít az origo.hu.
Az amerikai mintát veszi át a magyar civiltörvény – mondta Orbán. Nagy kérdés, hogyan lehetne a tőkeerős külföldi lobbik tevékenységét átláthatóvá tenni. Nem akarunk mást, hogy az NGO-król tudni lehessen, milyen érdekek mentén szerveződnek. Orbán szerint a magyar kormány magatartása mindig annak mentén szerveződött, hogy a klub szabályait betartsák. Az elmúlt évek konfliktusait sikerült tárgyalással rendezni – tette hozzá.

Párbeszéddel rendezni a napirenden lévő ügyeket

Az elmúlt évek konfliktusait igyekezte párbeszéd útján rendezni a magyar kormány, és a most napirenden lévő ügyekben is erre fog törekedni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete.
A kormányfő hangsúlyozta, az elmúlt években számos vitás ügyet sikerült lezárniuk az Európai Unióval, például a médiaszabályozás, a bíróságok függetlensége, az új alkotmány vagy a paksi bővítés kérdésében.
A civil szervezetekkel kapcsolatban elmondta, az EU több tagországában is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy miként lehet mindenki számára átláthatóvá tenni a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni próbáló szervezetek működését, a magyar kormány sem akar mást, mint hogy a nem kormányzati szervezetekről (NGO) tudni lehessen, milyen pénz és érdek áll mögöttük.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése