2017. 04. 24.

Szent György

Szent György katona, vértanúságot szenvedett 303-ban Lydda Dioszpoliszban (Palesztina), amelyet később róla Georgopolisznak neveztek. A hőslelkű ifjú katona Diocletianus császár üldözése idején szenvedett. Ez biztos. 
György Kappadókiából származó katonatiszt volt. Anyja hatására keresztény hitre tért, és a pogányságot támadta, ahol csak tudta. A börtönben borzalmas kínzatásokat kellett elviselnie.
Sok ókori zarándok tudósít róla, már a korai időkben, hogy Györgynek szentelt bazilika áll sírja fölött. 
Szíriában a 4. századtól találunk György-templomokat, Egyiptomban mintegy 40 templom és kolostor, Ciprus szigetén pedig még hatvannál is több szentély viseli a nevét. Konstantinápolyban maga Konstantin építtetett templomot a szentnek. A görög egyházban György Demeterrel, Prokópiosszal és Theodorosszal együtt a nagy katonaszentek közé tartozik. Tisztelete korán elterjedt, s oly mértékben, hogy dicsősége valóságos felhőbe burkolta történelmi alakját.
Rómában már az 5. századtól volt saját temploma.  Szent György nap. Európa nagy részén ősi pásztorünnep, a földműves munka kezdete.
A 12. század óta kezdték benne tisztelni a sárkányölőt és minden baj leküzdőjét. Különösen a kereszteslovagok benne látták eszményüket. Oroszlánszívű Richárd Anglia védőszentjévé tette. III. Eduárdtól ered az angol hadsereg csatakiáltása: ,,Szent Györggyel Angliáért!'' A reformáció ellenére az anglikán egyház is megőrizte György iránti szeretetét.
Zsigmond magyar király 1408. december 12-i oklevélben alapította a Sárkány rendet. A rend az igaz hit védelméért küzdő vitézek kitüntetése céljából született.
Jelvénye egy, a farkát nyaka köré csavaró zöldes-aranyszínű sárkány, hátán arany és zöld szárnyak felett vörös lángkereszttel. Felette arany lángoktól körülvett kereszt, szárain: O Q[uam] MISERICORS EST DEUS IUSTUS ET PACIENS felirattal. Védőszentnek Sárkányölő Szent Györgyöt és Szent Margitot választották.
Vlad Ţepeş
A rend alapvetően reprezentatív célú szervezet volt, amely Zsigmond legfőbb politikai támogatóit és szövetségeseit tömörítette.
Zsigmond 1431-ben a Sárkány Lovagrendbe felvette vazallusát, II. Vlad havasalföldi fejedelmet, aki felelt az Erdély és Havasalföld közötti kereskedelmi útvonalak biztosításáért. Ekkor II. Vlad neve mellé felvette a Dracul (draco latinul sárkány) nevet.
II. Vlad Dracul fejedelem fiát,  III. Vlad Ţepeşt 6 éves korába szintén a Sárkány Lovagrend tagjává avatták, akinek rémtettei alapján keletkezett jóval később a "Drakula" történet.


Könyörögjünk:

Istenünk, hatalmadat magasztaljuk, és alázattal kérünk, add, hogy Szent György olyan készséggel támogasson minket gyöngeségeinkben, amilyen készséges szívvel Fiadat követte szenvedése útján!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése