2018. 06. 01.

Krisztus világa 2018. június, Szemle


A magyar jövő dallama  – Miért énekel a fülemüle apuka még éjjel is? Miért nem elég csak nappal?  Ezek a kérdések foglalkoztatták a tudóst, ezért kivett három fiókát a hímek közül. Bevitte a lakásába és táplálta őket. Három hét múlva visszarakta őket a fészekbe. Eljött a kirepülés ideje, majd ivarérettek lettek, és ez a három, amelyiknek hiányzott az apukás három hét, olyan rikácsoló hangot adott, hogy a tojók (nőstények) elmenekültek tőlük. Ilyen helyzetben nincs házasság, nincs fészek, nincs nemzedék, nincs folytatás. Mert az a kis buta állat tudja, nekem csak hat hetem van, hogy beleénekeljem a szükséges dallamot a fiókák fejébe, hogy legyen folytatás, hogy biztosítsam a jövőt. Kedves szülők, kedves pedagógusok, a ti kezetekben 18 évig ott vannak a gyerekek. Mit tudtatok beleénekelni a szívükbe, lelkükbe, elméjükbe?  Bele tudtátok-e énekelni az igaz élet, a magyar jövő dallamát? – olvassuk a vezércikkben.
Aki hallja a sárgarigó gyönyörű fuvoláját Schmidt Egon nemzetközi hírű magyar  ornitológus most 87 éves. 1931. június 16-án Budapesten látta meg a napvilágot, de zalai kötődésűnek vallotta magát. A Kossuth-díjas író gyermekkorától kezdve szenvedélyesen szerette és tanulmányozta a madarakat. Soha nem akart más lenni, csak zoológus és madártanász. Autodidakta módon tanult elképesztő szívóssággal, szorgalommal. Élete során több mint nyolcvan ismeretterjesztő könyve jelent meg. 2017-ben jelent meg A talicskától a Kossuth-díjig című kötete, amely alapján bepillantást nyerhetünk a tudós, ornitológus-író rendkívül küzdelmes és mozgalmas életbe, dr. Darvas-Kozma József  írása nyomán. (3. oldal)
Ég és Föld között Istennel – Árpád-házi Boldog Jolán életét röviden ismerteti és a vele kapcsolatos hat kérdést készítette dr. Bakó Mária Hajnalka. Aquinói Szent Tamás imája tanulás és vizsga előtt. (4. oldal)
Az élet szereplőjének lenni Bronnie Ware ausztrál nővér éveken át hospice-nővérként szolgált haldoklók mellett. Betegei életének fontos szereplőjévé vált, az ő életének pedig meghatározó tapasztalatai lettek a betegeivel folytatott beszélgetései és a mellettük töltött hónapok. Ott értette meg azt, hogy a teljes életre tudatosan lehet és kell törekedni, hogy aztán lelkünkben békével zárhassuk le azt. Felismeréseit őszintén, részvétteljesen a 2009-ben megjelent: Életkönyv - Öt dolog, amit leggyakrabban megbánunk halálos ágyunkon című könyvében tette közzé. Sikerkönyv lett, amit azóta több mint 30 nyelvre lefordítottak, magyarul 2013-ban jelent meg. Az öt fontos válasz az 5. oldalon olvasható.
Szelíd vagyok és alázatos szívű – Június hónapját Jézus szíve tiszteletének szenteli az egyház. A Bibliában szereplő szívről és annak jelentőségéről írt, dr. Oláh Zoltán teol. tanár. (6-7. oldal)
Ablaküvegek fényjátéka – Robert Vorholt írása a gótikus üvegablakok, a rozetták képi ábrázolásáról, főleg az ablakok fényjátékáról és üzenetéről. Fordította Bács Béla-János.
Vajdasági Értéktár 2. – Délvidék 64 értékéből, melyek az összmagyarság értékei is, a mostani számunkban a nándorfehérvári diadalról, a ludasi tóról, és a juhászélethez kapcsolódó énekekről, ételekről számol be röviden Sárközi Sándor piarista. (8-9. oldal)
Katolikus ifjúsági programok nyáron – Ferences programok, Keresztirány ifjúsági szolgálat, CSIT, Gitártábor, Zenefesztivál. Minderről bővebben a 10-11. oldalon.
Teljes szívvel élni  a FIF ifjúsági csoportvezető képző 3. alkalmán tapasztalt élményről számol be Balogh Csaba a 12. oldalon.
Felemás idő, felemás oldal – Június amolyan felemás hónap: első felében még iskola van, a másik felében igazi vakáció. Iskolások számára éneket és verset választott Katóca, de egy rejtvénnyel is szolgált a 13. oldalon.
Derűs oldal – Arany János versének átköltése mellett vicceken is derülhetünk. (14. oldal)
A keresztrejtvényben – XVI. Benedek pápa a Sacramentum caritatis kezdetű posztszinodális apostoli buzdításában a szentáldozással kapcsolatosan kiemelte a szakrális szempontot. Az idézet befejező része rejlik a keresztrejtvényben. Készítette: Korodi Zoltán. Megismerjük a májusi szám megfejtőit; nyertesünket, támogatónkat.
A hátlapon Sík Sándor: Júniusi körte c. verse olvasható.
KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése