2019. 02. 11.

Ferenc pápa Marokkóba látogat

A szentszéki sajtóközpont február 9-én közzétette Ferenc pápa marokkói apostoli útjának programját, amelyre március 30-án és 31-én kerül sor. A marokkói hatóságok javaslatára Rabat városára korlátozódik a pápalátogatás, bár korábban a tervben szerepelt Casablanca felkeresése is.


Ferenc pápa március 30-án, szombaton délelőtt indul Róma Fiumicino repülőteréről Rabatba, ahová délután 2 órakor érkezik meg. Ezután a királyi palotában kerül sor az üdvözlési ceremóniára és az udvariassági látogatásra VI. Mohammed királynál. Ezt követi a találkozó a marokkói néppel, a közélet, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel. A nap során a pápa felkeresi V. Mohammed mauzóleumát, ellátogat a VI. Mohammed intézetbe, majd menekültekkel találkozik a helyi egyházmegyei karitász székhelyén.
Március 31-én, vasárnap a Szentatya látogatást tesz a témarai szociális szolgáltató központban. Ezután papokkal, szerzetesekkel és megszentelt életet élőkkel, valamint az Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselőivel találkozik a rabati székesegyházban. 
Az ebédet követően a pápa szentmisét mutat be. Utolsó programjaként délután 5 óra után a rabati nemzetközi repülőtéren búcsúzik el vendéglátóitól, majd visszaindul Rómába, ahová a tervek szerint este fél 10 körül érkezik meg.
Forrás: Vatikáni Rádió
Illusztráció: Vatican News
Magyar Kurír


Marokkó: 
Lakossága: 33 008 150 fő.
A lakosság 60%-a városi lakos.
A lakosság zöme muzulmán hitű (mintegy 99%), közel 1% keresztény és egy kevesen (0,2%) zsidó vallásúak.
A három vallás közül a zsidó a legősibb. Már a római korban voltak zsidó bevándorlók.
A keresztények leginkább római katolikusok. A muzulmánok legnagyobb része szunnita.
Marokkó lakosságát nagyobbrészt berberek (75%), arabok (15%) és az ő keverékeik alkotják. 
Kecskék az argánfán.
A lakosság egy kis része még mindig nomád, ill. félnomád életet él – ők inkább berberek. A berberek főleg az ország déli területein élnek.
Mintegy 60 000 francia és spanyol tanár, mérnök, technikus él az országban.
Az ország hivatalos nyelve az arab, de több berber nyelvet is beszélnek.
Az argánfa csak Marokkóban él, de ott egyes vidékeken egész erdőt alkot. Ahol él, ott a helyi lakosság életében nagy szerepet tölt be. Terméséből sajtolt olaj a kozmetikai iparnak is alapanyaga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése