2019. 02. 05.

Ferenc pápa Abu-Dzabiban: Vagy együtt építjük a jövőt, vagy nem lesz jövő!

Február 4-én, hétfőn délután, magyar idő szerint 15 órakor, került sor Abu-Dzabiban arra a vallásközi találkozóra, amelyen beszédet mondott Ferenc pápa is. Ahmad et-Tajjeb szunnita imámmal együtt nyilatkozatot írtak alá, hitet tettek a béke és az együttélés mellett.


A Szentatya Mohammed bin Zajed Ál Nahjan sejk, Abu-Dzabi trónörököse meghívására érkezett az emírségbe. A konferencia fő szervezője Ahmad et-Tajjeb, a kairói al-Azhar mecset és egyetem főimámja, a szunnita iszlám legmagasabb rangú vallási elöljárója, aki már többször találkozott Ferenc pápával. A konferenciát az általa alapított Muslim Council of Elders (Vének Muszlim Tanácsa) védnöksége alatt rendezték meg.
A vallásközi konferencián a pápa és a szunnita muszlimok lelki vezetője mellett felszólalt még az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Olav Fykse Tveit tiszteletes, valamint zsidók, buddhista és bahái vallási képviselők is.
A megnyitón beszédet mondott az Egyesült Arab Emírségek toleranciaminisztere, Nahyan bin Mubarak Ál Nahjan sejk, valamint az Arab Liga főtitkára, Ahmed Aboul Gheit is. A Németországból érkező szónokok között szerepelt még a hamburgi Iszlám Központ volt igazgatója, Halima Krausen, valamint a frankfurti rabbi, Julian-Chaim Soussan és Markus Dröge berlini evangélikus püspök.

A szónokok névsorában szerepelt még: Lengyelországból Michael Schudrich főrabbi; Bosznia-Hercegovina volt főmuftija, Mustafa Ceric; Bechara Raï bíboros, maronita pátriárka, valamint a Szent Egyed-közösség elnöke, Marco Impagliazzo.
Az emberi testvériségről szóló nemzetközi vallásközi konferenciát (Global Conference of Human Fraternity), ezt a kereken hétszáz résztvevővel – köztük számos politikai vezetővel – zajló kétnapos rendezvényt a Vének Muszlim Tanácsa szervezte. A 2014-ben létrehozott, Abu-Dzabiban székelő egyesületnek az a célja, hogy áthidaljon iszlámon belüli szakadékokat, közvetítsen vitázó felek között, és a szélsőséges uszítókkal szemben megvédje az emberi értékek és a tolerancia vallási üzenetét. A tanács vezetője al-Tayyeb nagysejk.
Az előadásokból és workshopokból álló program három tematikus részre bomlott: Az emberi testvériség alapelvei, A közös felelősség, valamint Kihívások és lehetőségek. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya erősen támogatja a vallási toleranciát, így e konferenciát is.
Ferenc pápa a konferencián elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a vallási vezetőknek a béke hírnökeinek kell lenniük, és tiszteletben kell tartaniuk Isten minden gyermekének a méltóságát. Figyelmeztetett, hogy az emberiség jövője forog kockán, ha a különböző vallású emberek nem működnek együtt a béke érdekében. Vagy együtt építjük a jövőt, vagy nem lesz jövő – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy ebben a nehéz történelmi pillanatban a vallásokra vár a halaszthatatlan feladat, hogy aktívan részt vegyenek az emberi szív lefegyverzésében. A fegyverkezési verseny, a befolyás kiterjesztése mások területeire, az agresszív politika mások kárára soha nem vezet el a stabilitáshoz. A háború nem teremt mást, mint nyomort, a fegyverek nem mást, mint halált!... A testvériesség azt kívánja tőlünk, a vallások képviselőitől, hogy a háború szónak minden árnyalatát utasítsuk el, ne igazoljuk. Legyen ez a szó önmaga, a maga nyomorúságos kegyetlenségével.
A Vatikán és az al-Azhar egyetem a konferencia alkalmából megállapodást írt alá a szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről.
Ferenc pápa beszédét és a megállapodás szövegét hamarosan teljes terjedelmében közzé tesszük magyar fordításban.
Forrás: Vatican News; MTI; Avvenire
Fotó: National.ae
Magyar Kurír
(tzs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése