2019. 02. 27.

A pápalátogatás körüli tudnivalók

Konkretizálódnak a pápalátogatás körüli tudnivalók

Fotók: Serbán Mária
Sajtótájékoztatót tartottak a szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság sajtófelelősei Kolozsváron, február 27-én: Oláh Zoltán, Bodó Márta és Veres Stelian mellett az eseményen jelen volt Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.
Oláh Zoltán a sajtótájékoztató elején bemutatta az eseményre készült bannert, a logókat. Ferenc pápa nem csak Székelyföldre, hanem mind a négy magyar római katolikus egyházmegye híveihez érkezik. Böcskei László jelenléte annak nyomatékosítása, hogy a többi három egyházmegye is fontosnak tartja a pápalátogatást, és a történelmi eseménynek mind a négy egyházmegye a házigazdája.
Böcskei László püspök elmondta: a pápalátogatás nem egy helyi ügy, a többi egyházmegye (nagyváradi, temesvári, szatmári) is magáénak tekinti, és részese ennek a történelmi eseménynek. Visszaemlékezett Ferenc pápa ígéretére, amit az őszi ad limina látogatáson tett, hogy otthon, a saját életterükben szeretné megismerni híveit. Eljövetelével a szentatya képletesen átölel minket, megköszöni a múlt sötét korszakaiban tett kitartásunkat, a biztatás üzenetével érkezik. Biztatás ez a látogatás egy olyan világban, amelyben keressük az utunkat. Egyben ajándék és kihívás a pápalátogatás. Nagy ajándék az, hogy itthon köszönthetjük Krisztus földi helytartóját, hogy most eljön a szentatya: újra itt az alkalom húsz év után, amikor is nem jöhetett el Erdélybe a pápa. Kihívás, mert ennek a látogatásnak következményei is kell, hogy legyenek. Nemrég Panamában, az Ifjúsági Világtalálkozón a szentatya azt mondta, próbáljuk elevenen tartani magunkban a közös álmunkat, és ez a közös álom maga Jézus Krisztus. Ilyen gondolatokkal készüljünk a látogatásra.
Bodó Márta röviden Csíksomlyóról, a helyszín jelentőségéről beszélt, ennek történetét mutatta be az érdeklődőknek. Ugyanakkor röviden beszélt a „búcsú” jelentőségéről, emlékeztetve a jelenlevőket, hogy Jakubinyi György érsek kiterjesztette a pünkösdi búcsúnyerés lehetőségét a pápalátogatás idejére. Veres Stelian román nyelven beszélt a sajtó képviselőinek Csíksomlyóról, a kegyhelyről.  
A sajtóbizottság közleményben tájékoztat a tudnivalókról, ezeket Oláh Zoltán ismertette:
Amint már köztudott, Ferenc pápa június 1-én Csíksomlyóra érkezik. Szeretettel várunk minden zarándokot erre a történelmi eseményre. A plébániákon zajlik a zarándokcsoportok szervezése. Mivel nemcsak a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyékből, hanem az egész Kárpát-medencéből érkező zarándokokkal számolunk, március 1-től megnyitjuk az online regisztrációt a pontifex.ro honlapon. Március 31-re tervezzük az összesítést. Ahhoz, hogy a Csíksomlyóra való utazás és a Kissomlyó hegyére való feljutás minél gördülékenyebben menjen, jó volna időben ismernünk a zarándokok létszámát. Ha szükségesnek mutatkozik, néhány nappal meghosszabbítjuk a regisztrációt.
Csoportos és egyéni regisztráció is lesz, előnyt élveznek azonban a csoportok.
A regisztrációs felületen a következő fiókok jelennek meg:
Csoportok: csoportvezető neve, postacím, plébánia, telefonszám, e-mail cím, létszám, mivel érkezik a csoport.
Csoportok/ gyerekek/ diákok/ egyetemisták: csoportvezető neve, postacím, plébánia, telefonszám, e-mail cím, létszám, mivel érkezik a csoport.
Egyének/ családok: csoportvezető neve, postacím, plébánia, telefonszám, e-mail cím, létszám, mivel érkezik a csoport.
Papok: koncelebráló vagy áldoztató. Név, postacím, rítus, telefonszám, e-mail cím, egyházmegye, helység, plébánia.
Szerzetesnők és szerzetesek: név, postacím, telefonszám, e-mail cím, szerzetesrend, helység.
Mozgáskorlátozottak vagy betegek kísérőjükkel: kísérő neve, postacím, telefonszám, e-mail cím, egyházmegye, helység, plébánia.
A regisztrálók e-mailben kapnak visszajelzést. A regisztráció lezárása után szektorokba osztjuk a regisztráltakat. Ezután bocsájtjuk ki a vonalkódos belépőket. A belépők egyediek lesznek. Egy belépővel egyszer lehet bejutni. A regisztráció ingyenes!
Még néhány hasznos tájékoztatást fűzünk hozzá az eddigiekhez:
  1. Regisztráció és belépő nélkül is lehet jönni, viszont ez esetben a pápai misét maximum messziről, kivetítőn lehet követni. A biztonsági zónákba nem tudjuk őket beengedni.
  2. Önkénteseket is toboroznak. Elsősorban székelyföldieket kérnek erre a feladatra. Csobot Györgydeák Szabolcs az önkéntesek koordinátora. Elérhetőségei: +40 (749) 059 459, csobot.szabolcs@gmail.com
  3. A helyi önkormányzat és a szervezők nyomatékosan kérik, hogy ne személygépkocsival tervezzük az utazást. A város nem rendelkezik elegendő parkolóhellyel, ezért már május 31-től Csíkszereda le lesz zárva az autósforgalom előtt. Eddigi értesüléseink szerint június 1-én csak külön engedéllyel rendelkező személygépkocsik juthatnak be Csíkszereda területére.
  4. A csoportokat a következőkről tájékoztatjuk. Minden csoport hozhat magával egy templomi/lelkiségi lobogót. Normál méretű vatikáni/közösségi és más szokásos zászlókat is lehet hozni. Ne hangozzék el olyan politikai/társadalmi üzenet, ne legyen olyan jelkép (banner, zászló), amely a szentmise, zarándoklat jellegétől idegen. Szeretnénk a korábbi évekhez hasonlóan a csíksomlyói zarándoklatok imádságos jellegét megőrizni.
  5. Minden zarándok biztonsági ellenőrzésen esik át a beléptető kapuknál. Ezért kora-hajnali órákban elkezdődnek a beléptetések. Erről a későbbiekben lesz tájékoztatás.
  6. Amit minden zarándok magával vihet: gyógyszer, szék, esernyő, zászló és ennivaló, illetve egy minél kisebb csomag. (Borvizes palack fél literes kiszerelésben vihető). Keresik a megoldást arra, hogy ivóvíz legyen a Kissomlyó hegyén.  
  7. Amit biztos, hogy nem vihetnek magukkal a zarándokok: szúró-, vágó eszközök. Bicska, olló, körömvágó, gyúlékony és robbanékony anyag, üveg és fegyver.
A szertatás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz, amit magyarra, románra és angolra fordítunk. A kivetítőkön feliratozás is lesz román nyelven. A TVR1 élőben közvetíti az eseményt. Ezzel is meg akarjuk könnyebbíteni a hívek bekapcsolódását a szentmisébe. Mobiltelefonokon is hallgatható lesz a különböző nyelvekre történő fordítás, más-más frekvenciákon.
A sajtótájékoztatón a pápalátogatás konkrét tudnivalóit román nyelven Veres Stelian ismertette.
Újságírók kérdésére válaszolva  elmondták: a biztonsági terület a Kissomlyó hegyén elég nagy lesz arra, hogy minél több személy közelebbről találkozhasson a pápával. A szentatya látogatása pasztorális jellegű, természetesen találkozni fog a világi vezetőkkel is, melytől sokan jogorvoslatot is várnak. Ugyanakkor kiemelték, hogy a regisztráció ingyenes,  illetve nem kötött valláshoz.

Fábián Róbert


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése