2022. 01. 24.

Isten igéje vasárnap 4. rész

Az Egyház tagjainak teljes életét a Szentlélek biztosítja.
Szent Pál apostol a damaszkuszi jelenésben megtudta, hogy Krisztus egy a híveivel. Később a korintusi hívek előtt az emberi test szerves egységére utalva világítja meg Krisztus Egyházának egységét és a tagok közösségét. 
Krisztusban egy közösséget, egy testet alkotunk (1Kor 12,12-30). Akik megkeresztelkedtünk Krisztusban, és részt veszünk az ő életében, egy testet alkotunk, és mindnyájunkat ugyanaz a Lélek éltet. A különböző hivatások és képességek által, a Szentlélek tartja fenn és őrzi meg Isten népe egységét. Mindenik tag a maga helyén, a maga feladatát kell végezze, mert csak így működik zavartalanul az egész. Lélek egyetlen adományt sem szabad eltúlozni.
Szent Pál mégis három tisztséget kiemel: az apostolok, a próféták és tanítók rendjét. 
Az apostolok Krisztus feltámadásának tanúi, az igehirdetést és tanúságtételt végzik. 
A próféták Isten akaratának felismerői az adott helyzetben. 
A tanítók, a jelöltek tanításával foglalkoznak. Ettől különbözőek a gyakorlatban megnyilvánuló karizmák, de bárki is rendelkezik azzal, akkor is csak egy tag a Testben, és a többivel együtt kell szeretetben jól munkálkodnia.
Az ökumenikus imahéten mi katolikusok és más felekezetűek vétkeink következményeként és a világi hatalmasságok támogatásával kialakult megosztottságban élünk, boruljunk le az irgalmas Isten előtt és kérjük a Szentlelket, hogy adományaival hivatásunk szerint Krisztus egyházának egységén munkálkodjunk. Egymást szeretve és megbecsülve dicsőítsük az Atyát. 
Ámen.

 

Előző részek:

Isten igéje vasárnap 1. rész

Isten igéje vasárnap 2. rész

Isten igéje vasárnap 3. rész

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése