2022. 01. 12.

Székelyek Kánában 1218-ban

Giotto di Bondone: A kánai menyegző, 1304-5.
2018-ban volt 800 éve annak, hogy II. Endre magyar király visszatért a Szentföldről. Akkor a keresztes hadjáratot peregrinációnak, zarándok-útnak nevezték. Az emberek üdvösségének biztosítása, a bűnökért vállalt vezeklés lehetősége és a vértanúság vágya igen sok zarándokot nyert meg a mozgalom ügyének. 
Az V. hadjáratot (1217-1219) II. Endre magyar király vezette. 
Térkép: dr. Balogh Tamástól és a gályák
(Ekkor történt, hogy lassan telt az idő Makó vitéznek a velencei hajón, ezért unaloműzés végett bort ivott. Jól felöntött a garatra és amikor egy város tűnt fel a horizonton, templomtornyán kereszttel, Makó vitéz térdre borult és heves imádkozásba kezdett, mivel Jeruzsálemnek gondolta.  
Társai azonban megmagyarázták neki, hogy még messze van Jeruzsálemtől. S attól kezdve él a mondás: Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.
Endre királlyal indult VI. Lipót osztrák herceg is, csapataikhoz csatlakozott Ciprus királya és Brienne-i János trónját vesztett jeruzsálemi király. A magyar király seregében ott voltak a könnyűlovas székelyek is. Jeruzsálem visszavétele szóba sem jöhetett. Endre, aki Betszaidánál  megverte a szultán seregét, a táborhegyi erődöt már nem tudta elfoglalni, de utána ezt a várat a szultán leromboltatta, hogy tovább ne ingerelje a keresztények öntudatát. Ezután kisebb csatározásokat hajtott végre a Genezáreti-tó körül és ereklyegyűjtésbe kezdett. A kánai menyegző helyén egy kőkorsót szerzett. 
A küszöbön álló bizánci császárválasztás, másrészt Magyarországról érkezett kedvezőtlen hírek hallatán 1218. január 18-án a hadjáratot félbeszakítva szárazföldi úton elindult a Szentföldről, s a bizánci latin császárság elnyerése érdekében nagy utat tett meg a keleti tartományokban. Meglátogatta a lovagrendek nagy várait, adományokkal látta el a Szentföld védőit, a lovagrendeket. Felvette a Jeruzsálem királya címet. 
Udvarhely vármegye címere
A székelyek pedig e zarándoklásuk emlékére a jeruzsálemi ötöskeresztet viselték, amit Udvarhely címerébe illesztettek. 
Mit tehetünk a kereszténység megmaradásáért, hogy a modern pogányság és elvadult, önző vezetői a hatalmuk és vagyonuk érdekében a Szentföld és Közel-Kelet keresztényeinek sorsára ne juttassanak? 
Izaiás azt mondta, hogy Isten a Fiát minden nemzet és ember világosságává tette, hogy üdvössége eljusson a föld határáig. (Iz 62,1-5)  
Jézus Krisztus az új választott népet különféle Lelki adományokkal halmozta el, hogy mindenki az újszövetségnek megfelelően szolgálja a közösséget és az üdvösséget. (1Kor 12,4-11) Szent Péter a főtanács előtt kimondta az igazságot: Jézuson kívül nem adatott más név az ég alatt az embereknek, amelyben üdvözülhetnénk. 
Ennek okán, mint kétezer éve oly sokan, most is forduljunk Jézushoz. A Szűzanya is hozzá fordult a kánai menyegzőn és Jézus meghallgatta kérését. (Jn 2,1-11) 
Az Úr első csodája is elég ahhoz, hogy székely társadalmunk Jézus Krisztus által megtalálja földi boldogulását és örök üdvösségét.


Isten meghívott minket, hogy Krisztus dicsőségéből részt adjon nekünk.” (2Tesz 2,14)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése