2022. 01. 17.

Krisztus világa 2022. január, Szemle

Mi tegyük boldoggá! 2021. december 8-án lezártuk a Szent József rendkívüli szentévet, de ezzel párhuzamosan már március 19-én elkezdtük a Szentcsalád évét és folytatjuk. Ha családról van szó, akkor a Szentcsaládra, mint a mintacsaládra: Jézusra, Szűz Máriára és Szent Józsefre tekintünk. Az Isten Fia családban akart születni, és annak melegét igényelte. Szent VI. Pál pápa, amikor Názáretbe zarándokolt, beszédében kiemelte: A názáreti ház iskola, tudniillik az evangélium iskolája, amelyben elkezdjük megismerni Krisztus életét.”Názáret tanít arra, hogy mi a család alapvető kötelessége a társadalmi rendben. A Szentcsalád élete a szentháromságos szeretetről, az egyház és a nemzet szeretetéről is szól.

A család segíti a gyermekeket, hogy felismerjék helyüket a világban, és tudják hogyan kell élniök. Illyés Gyula találóan mondta: A család gyermekóvó, gyermeknevelő közösség. Ferenc pápa és Szent II. János Pál üzeneteiből egy-egy gondolatot emelnék ki: A gyermek a család tavasza a demográfiai téllel szemben. A keresztény család a harmadik évezred örömhíre. A család az emberi és keresztény értékek iskolája. A család legyen az ima otthona, ahol az érzelmek komolyak és tiszták, ahol a megbocsátás érvényesül a viszályok felett, ahol a mindennapi élet keserűségét megédesíti a kölcsönös gyengédség és az Isten akaratára történő derűs ráhagyatkozás. Ha így élünk, akkor a 2022-es évet békéssé és boldoggá tesszük!
Örök evangélium – Bellon Gellért püspök elmélkedése Jézus názáreti zsinagógai igeolvasásáról és tanításáról. Hogy lobbantja lángra Jézus a hideg kővé merevült szavakat. Isten kegyelme jelen van, aki nyitott szívvel várja, annak meg fog szólalni – ha eljön az órája.” (3. oldal)
Új év hajnalán – Pilinszkyt soraival indítja Len Rita gondolatait: Isten most hajtja át csillagnyájait az óesztendőből az újesztendő mezőire”. Új év elején sokféle kérdés foglalkoztatja az embereket, miközben világméretű zajban nem könnyű a befelé figyelést választani… Fogadalmak, tervek, erőforrások keresésén tűnődve, megtalálta az új kezdethez a legnagyobb erőforrást, mely szerint nem leszünk egyedül, magunkra hagyatva az elkövetkezendő év egyetlen napján sem… (4. oldal)

Útközben – Az év végi számadásunk és újévi fogadalmaink között sebezhetően állunk, de semmiképpen sem kiszolgáltatva. Hanem csendes percekben ránk köszönnek amik épülésünkre és üdvösségünkre szolgálnak. Itt állunk hálával és bizalommal, s lépteink nyomán kirajzolódik egyedi és megismételhetetlen utunk… - Bács Béla János írása. (5. oldal)

Szent József jelenései I. rész – Jakubinyi érsek úr a tőle megszokott precizitással mutatja be az egyház által hivatalosan elismert négy Szent József jelenést. Teszi annak apropóján, hogy a múlt év december 8-án zárult a Szent József rendkivüli szentév, és folytatjuk a Szentcsalád évét. Franciaországban 1660-ban, Lengyelországban 1670-ben, Írországban 1879-ben, Fatimaában 1917-ben. (6-7. oldal)

 

Újévi gondolatok a szentignáci lelkiségből – Dr. Darvas Piroska segítőnővér egy mindennapi találkozásból, beszélgetésből kiindulva vezet el a belső szabadság felismerésére. Aki ráérez erre a belső szabadságra vágyakozva tudja kimondani Jézusnak:  követni akarlak, bárhová mégy” (Mt 8,19). A belső szabadság is egy folyamat, belépés az élet lendületébe, útja az igazság, ami szabaddá tesz…Olyan mint egy tánc: hallani kell a dallamot, érezni a ritmust, keresni az egyensúlyt és követni a partner, és akkor mindentől függetlenül mondom: hogy jó lenni. (8-9. oldal)

Találkozás – Teljes szívvel ifjúsági vezetőképzésről számol be Majoros Máté. Ez egy alapozó, lehetőség a fiataloknak, hogy még közelebbről, személyesen megismerhessék magát Istent. (9. oldal)

Ég és fold között Istennel – Házszentelés eseménye kapcsán dr. Bakó Mária Hajnalka ismertetés és kérdések formájában tárja fel az egyház eme szentelményének fontosságát. És az egyház egyik legrégibb ünnepének, a Vízkeresztnek hármas ünnepkörét mutatja be. (10. oldal)

Ökumenikus imahét 2022. január 16-23. – Az idei év igéje: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és ejöttünk, hogy imádjuk őt.” (Mt 2,2) Összeállította a Közel-Keleti egyházak Tanácsa. (11. oldal)

Hótaposók a korcsolya pályán – A két kis apostol 5. rész. Tanító történet gyerekeknek és feladatok Katócától. (12-13. oldal).

Derűs oldal: A vonaton odaszólnak a székelynek: - Bácsi, húzza fel az ablakot, mert künn hideg van. 

A székely felhúzza, de nem tudja megállni szó nélkül: - No, most künn meleg van-e? (14. oldal) 

Keresztrejtvényben Szent Pál idézet rejlik. Megfejtőink, támogatónk. Rónay György: Jelenlét.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Krisztus világa 2021. decemberi száma az alábbi linken olvasható: 

https://drive.google.com/file/d/1wU40Wvv9-lm-DOil3RdDuNIGkf3jmCBo/view?usp=sharing

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése