2016. 05. 21.

A szabadkőműves kormány áldozatai





Magallanes Szent Kristóf és társai vértanúk
Május 21-én Magallán Szent Kristóf és huszonnégy társa emléknapja van. A szabadkőműves Plutarco Elías Calles vezette kormány intézkedései nyomán az 1920-as évektől a mexikói egyház üldözést szenvedett. A törvények nyíltan vallás-, illetve katolikusellenesek voltak. XI. Piusz pápa körlevelekben fejezte ki tiltakozását a mexikói egyházüldözés miatt. A lakosság több alkalommal is fellázadt a kormány ellen; a felkelések között a Cristero-háború – más néven a Cristiada – követelte a legtöbb áldozatot. A pápa 1925-ben bevezette Krisztus király ünnepét, a felkelők innen kapták a nevüket: cristero, azaz Krisztus katonája.
Az első összecsapásra 1926-ban került sor, amikor négyszáz fegyveres keresztény elbarikádozta magát a Guadelupe-i Szűzanya templomában. „Hivatalosan" 1927 elején kezdődött a háború, amikor a cristerók A nemzet címmel kiáltványt adtak ki, és 1929 júniusáig tartott, amikor a mexikói kormány és a felkelők amerikai közvetítéssel fegyverszünetet kötöttek.
A megállapodás legfontosabb része az volt, hogy a papok ismét gyakorolhatták hivatásukat, illetve az egyház visszakapta ingatlanjainak használati jogát. A háború utáni megtorlásokban azonban számos keresztény vesztette életét, több ezer felkelőt kivégeztek, és az állami tisztségviselők sokfelé továbbra is üldözték a papokat. Mexikóban csak 1992-ben törölték el azt a törvényt, amely korlátozta a papok számát, illetve a vallási csoportok jogállását az országban. A Cristero-háborúban a becslések szerint kilencvenezer ember vesztette életét, körülbelül ötvenhétezer a kormányoldalon, és harmincháromezer cristero.
Kivégzett keresztények
Magallán Kristóf egyszerű földműves családban született 1869. július 30-án. Pappá szentelése után szülővárosában, Totatiche-ben lett plébános. Részt vett a helyi iskola megalapításában, valamint a város melletti gát megépítésében. Különös gondja volt a rózsafüzér imádság terjesztésére, a papi hivatások ébresztésére és a misszióra – a környéken élő huichol indiánok között is hirdette az evangéliumot. Amikor a kormány bezáratta az egyházmegye szemináriumát, a plébániáján nyitott papneveldét. A Cristero-háború kitörésekor felszólalt a béke érdekében, és ellenezte a fegyveres felkelést. A kormány tiltása ellenére szentmisét mutatott be, ezért letartóztatták, és tárgyalás nélkül négy nap múlva elítélték. Káplánjával, Caloca Ágostonnal együtt végezték ki 1927. május 25-én.
II. Szent János Pál pápa 2000. május 21-én szentté avatott huszonkét papot és három világi hívőt, akik vértanúként vesztették életüket a Cristero-háborúban. Közülük egy sem fogott fegyvert, ám nyíltan kiálltak hitük mellett, és az egyházüldöző törvények ellenére szolgálták a hívek közösségét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése