2016. 05. 07.

Csontváry és Munkácsy egy kiállításon

Az első erdélyi Csontváry-kiállításnak ad otthont a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum. A május nyolcadikától látogatható tárlat rendezői teljes Csontváry-élményt ígérnek.
csontvary kiallitas vn 003_b 
Gyarmati Zsolt, Antal Attila és Bellák Gábor
Nagy kihívás volt, ugyanakkor egy régi álom vált valóra, hogy megnyissanak egy Csontváry-kiállítást a Csíki Székely Múzeumban – fogalmazott Gyarmati Zsolt, a múzeum igazgatója a pénteken tartott sajtótájékoztatón. Felelevenítette, hogy kilenc évvel ezelőtt nyitották meg a Munkácsy-kiállítást, de ilyen szintű rendezői munka még nem volt, mint a mostani, Csontváry-kiállítást megelőzően, noha ez a nyolcadik nagyszabású kiállítás, amelynek otthont ad a múzeum.
A zárt körű kiállításmegnyitót május 7-én tartják, a tárlat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
csontvary kiallitas vn 006_b
47 Csontváry, egy Munkácsy
A tárlaton 48 darab alkotás látható, ebből 47 Csontváry-kép és egy Munkácsy-alkotás. Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze, a kiállítás kurátora elmondta, ez a kiállítás egy teljes életmű-bemutató, Csontváry legkorábbi műveitől az utolsó alkotásokig – kivéve a nagyméretű festményeit – elhoztak mindent. Céljuk az volt, hogy aki ezt a kiállítást megnézi, egy teljes Csontváry-élményt kapjon, és hogy látható legyen, mi foglalkoztatta a művészt, milyen mániák szerint próbált alkotni.
csontvary kiallitas vn 007_b
„Kicsit másként is értelmezem Csontváry-életművét, mint az eddigi kiállítások és a szakirodalom. Csontváry legelső képe egy Munkácsy-kép másolata volt. Csontváry 1882-ben Budapesten megnézte Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festményét és majdnem biztos, hogy akkor meglátogatta a Nemzeti Múzeumot. Az 1880-as években összesen két darab Munkácsy-festmény volt a múzeum tulajdonában és az egyik a Vihar a pusztán című volt. A Csontváry-másolat 25 évvel ezelőtt került a kezembe szakértés végett. 12 évvel ezelőtt publikáltam, hogy ez Csontvárynak egy korai alkotása. És szerettem volna, hogy ezt az első Csontváry-képet mutassuk be az őt ihlető forrással, Munkácsy Mihály képével együtt. Ez egy világpremier, hogy Csontváry és Munkácsy együtt látható egy kiállításon, nem csak azért, mert ez a két kép nagyon hasonlít, hanem mert a Csontváry-kiállításokon soha nem mutattunk be más festőnek az alkotását” – mondta el Bellák Gábor.
csontvary kiallitas vn 012_b
A tárlatot öt tematikus egységbe rendezték: Korai munkái, Déli tájakon, Hegyek és vizek, Arcok és pillantások, Napnyugták és éjszakák. Mint ahogy a kurátor fogalmazott, mindenik önmagában is értelmezhető és mindenik nagyon lényeges részét mutatja be a Csontváry-életműnek.

Péter Beáta, székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése