2016. 05. 26.

Ivan Sarajishvili koncertje a Millenniumi templomban

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál előzetes eseményei részeként a csíkszeredai Millenniumi templomban Johann Sebastian Bach művei szólalnak meg június 5-én, vasárnap 20 órától. 
Az előadó Ivan Sarajishvili Norvégiában élő  grúz orgonista, aki a Millenniumi templom 2015-ben felavatott orgonája hangképének a kialakításában közreműködött.
Az előadóművész doktori tanulmányait a neves rochesteri (USA) egyetemen, az  Eastman School of Musicon végezte. Számos európai országban (Németország, Olaszország, Magyarország, Csehország, Oroszország, Lengyelország, Spanyolország), de az Amerikai Egyesült Államokban is nagy sikerrel koncertezett.
 
Műsoron:
Johann Sebastian Bach (1685–1750)
C-dúr toccata, adagio és fúga BWV 564
Partita:  Sei gegrüßet Jesu gütig BWV 768 (Korálvariácók)
Vivace  BWV 526/1 (c-moll triószonátából)
F-dúr szimfónia BWV 156 (transcriptio)
Vater unser im Himmelreich BWV 682 (Clavierübung III.)
d-moll tocatta és fúga BWV 565

Ivan Sarajishvili 1972. augusztus 5-én született Tbilisziben (Grúzia), egy gazdag zenei gyökerekkel rendelkező családban. Zongoratanulmányait hétévesen kezdte.  Miután 1994-ben alapfokú diplomát szerzett nemzetközi jogból a Tbiliszi Állami Egyetemen, felvételt nyert az oszlói Norvég Állami Zeneakadémia egyházzenei tagozatára.  Tanulmányai alatt EU-s ösztöndíjasként a Berlini Művészeti Főiskolán historikus előadásmódot tanult, 2000-ben alapképzésben diplomázott egyházzene szakon, 2002-ben Oslóban szerezte meg mesteri fokozatát, majd tanulmányai befejezése után 2004-ben a Dán Királyi Zeneakadémián szólista képesítést szerzett. A régizene és a historikus előadásmód iránti érdeklődése azóta is töretlen. Előadóművészként a BBC 3 csatornán többször is szerepelt már. Jelenleg Norvégia legrégebbi székesegyházának, a Stavanger Katedrálisnak zenei igazgatója és orgonistája. 2007 óta a Norvégiai Orgonafesztivál programszervező bizottságának tagja és a Stavanger Katedrális Nyári Fesztiváljának művészeti vezetője.
 
www.regizene.ro

Szervezők:
Sándor Péter orgonaépítő
Szent Kereszt Plébánia
Hargita Megyei Kulturális Központ
Hargita Megye Tanácsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése