2016. 05. 09.

Áder János köztársasági elnök jelenlétében leplezik le a Márton Áron-szoborcsoporto

Ismertették a Márton Áron szoborkompozíció avatóünnepségének programját hétfőn a csíkszeredai városházán. A háromalakos alkotás nemsokára megérkezik, és felállítják a Szabadság téri talapzatára. A forgatókönyv szerint az avatóünnepségen az egyik ünnepi szónok Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz.
marton aron szobor sajtotajekoztato vn 002_b 
Sárpátki Zoltán, Antal Attila és Darvas-Kozma József
„2008-ban fogalmazódott meg ismételten a Márton Áron Katolikus Férfiak Szövetsége részéről a szoborállítás igénye. Ráduly Róbert Kálmánnak, Csíkszereda volt polgármesterének kezdeményezésére bíztuk meg végül Sárpátki Zoltán szobrászművészt, hogy készítsen egy makettet, amely 2012-ben készült el” – vázolta a szoborkészítés kezdetét Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere. Az alkotó a városházán tartott sajtótájékoztatón csak annyit mondott a szoborcsoportól, hogy közel három évig dolgozott rajta. „Nehéz olyan alkotásról beszélni, amit nem látunk, majd miután felállítjuk, azután lehet értelmezni” – véli a szobrászművész. Sárpátki mintázta ki agyagból és öntötte ki gipszből a szoboregyüttest, a bronzba öntését azonban már Lakatos Pál Sándor kecskeméti szobrászművész végezte el. A bérmálkozás szentségének kiszolgáltatását megörökítő alkotást Kecskemétről szállítják Csíkszeredába, így már kedden vagy szerdán rákerülhet az újonnan elkészült talapzatára, de Antal Attila szerint egyelőre nem lesz látható teljes valójában a mű a rögzítő elemek miatt.
Az avatási ünnepség
Május 15-én, pünkösd vasárnapján délelőtt 11 órától bérmálási szentmisét tartanak a Szent Kereszt Plébániatemplomban, ahonnan a nagykorúság szentségében részesült ifjak átvonulnak a Szabadság térre a 13 órától kezdődő avatóünnepségre. „A fúvósok és az egyházi kórus mellett részt vesz az ünnepségen Györfi Erzsébet népdalénekes, ünnepi szónoknak Áder Jánost, Magyarország köztársasági elnökét, illetve Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét kértük fel” – osztotta meg az alpolgármester. Hozzátette, az avatás előtt két nappal, pénteken Magyarország nemzetpolitikai államtitkársága Márton Áron Emlékév bizottságának szervezésében szabadtéri kiállítás nyílik, amely a püspök életét mutatja be.
marton aron szobor sajtotajekoztato vn 009_b
Márton Áronhoz kötődik Csíkszereda
Darvas-Kozma József római katolikus esperes a szoboravatás apropóján elmondta, Márton Áronhoz kötődik Csíkszereda, hiszen a gimnáziumot Csíksomlyón és Csíkszeredában járta, majd püspökké szentelésének évében, 1939-ben részt vett a csíksomlyói pünkösdi búcsún. Több alkalommal bérmált itt, először 1940 júniusában, utoljára pedig 1975 májusában. Archív hanganyagaik és fotóik vannak az utolsó bérmálásáról, amelyekből az avatóünnepségen is be fognak mutatni, játszani. „Hallani fogjuk Márton Áron hangát” – ígérte az esperes.
A bérmálás szentségét kiszolgáltató Márton Áron püspököt, egy bérmálkozó lányt és ennek bérmakeresztanyját ábrázoló szoborcsoport tervét Tövissi Zsolt készítette 3800 lejért, a makettet és portrét Sárpátki Zoltán 24 ezer lejért, emellett alkotói díja 177 ezer lej. A mű bronzba öntését Lakatos Pál Sándor 320 ezer lejért vállalta, a talapzatot a csíkszeredai ING Service Kft. alakította ki 91 ezer lejért. Összesen több mint 615 ezer lejbe került, az összeg egy részét a csíkszeredai önkormányzat állta, a megvalósuláshoz hozzájárult a Márton Áron Katolikus Férfiak Szövetsége, valamint a Hargita Megyei Önkormányzat is.

Barabás Hajnal, székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése