2016. 06. 06.

Ahol +1 szavazat magyar győzelmet hozott

Kisgyermekként megtanultam, hogy minden napot felelősséggel kell megélni. Viszont vannak napok, amikor évekre szóló döntést kell hoznunk. Ilyen számunkra a Nemzeti Összetartozás másnapja, vagyis június 5. amikor vezetőket kell választanunk, mégpedig megbízható és közösségünkért áldozatot vállalók közül.
Számomra fontos a közösség, fontos az autonómia, de még fontosabb a csapatmunka. Ezért egységes cselekvésre, a mindenki szavazatára van szükség. A székelység egységének felmutatására itt van a választás mint alkalom. Mihelyt meg lesz az autonómiánk, csak attól kezdve lehet pártokban gondolkodni, azelőtt a pártoskodás veszedelmet jelent.  
Maroskeresztúr 20 éven át elbukta a választásokat, mert a magyarok pártoskodtak, akár csak most. 2016. június 5-én valami másképpen történt. Hátha ez a történet segítse közösségeinket az őszi választások idején.
Addig is olvassuk el Simon Virág cikkét:
**
Ritkán történik meg a választások alkalmával, hogy csupán egy szavazaton múljon a győzelem. A Marosvásárhely közelében levő Maroskeresztúr községben vasárnap háromszor számolták újra a szavazatokat, míg mindenki meggyőződött: +1 szavazattal lett polgármester a székelykakasdi Kovács Edit.
szavaz�s illusztr�ci� - PA-20_b 
A szavazatokat hétfőn hajnali ötig háromszor számolták újra Maroskeresztúron. Illusztráció
Érdeklődésünkre a civil szférából érkező új polgármester elmondta, hogy az RMDSZ felkérésére vállalta el a megmérettetést, de mivel nem volt és nem is lett párttag, függetlenként jelöltette magát.
„Belecsöppentem a politikába, vagy inkább azt mondanám, hogy az adminisztrációba, s a kampány idején és ezután is a szakmaiságra, a közösségépítésre, a két településen létező multikulturalitás előtérbe helyezésére szeretném fektetni a hangsúlyt” – mondta a frissen megválasztott polgármester.
Kovács Editnek nem volt könnyű dolga a kampányban és a választások napján sem, hiszen három román és három magyar kihívója volt. Maroskeresztúr községben nem először történik meg, hogy a magyarok nem tudtak egy közös jelöltet indítani, s ennek eredményeképp az elmúlt jó pár évben mindig a román jelölt győzött. Bár az idei helyhatósági választásokat is sorozatos egyeztetések előzték meg, végül Kovács Edit mellett Porkoláb Zoltán és Vetési Csaba függetlenként, valamint László György az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben jelöltette magát.
Végül a PSD-s Almaşan Emil és Kovács Edit között volt igen szoros a megmérettetés. Míg a magyar független jelölt 566 szavazatot kapott, Almaşan Emilre 565-ön szavaztak. (A másik három magyar jelöltre Székelykakasdról és Maroskeresztúrról összesen 516-on szavaztak). Mint Kovács Edittől megtudtuk, a szavazatokat hétfőn hajnali ötig háromszor számolták újra, hogy kizárják a tévedést, s végül a PSD-s jelölt elismerte vereségét, meggyőződött, hogy pontosak a számlálások, és nem nyújtott be óvást sem.
Kovács Edit előreláthatóan két héten belül foglalhatja el a polgármesteri széket, munkájában 5 RMDSZ-es, 4 PSD-s, 3 PNL-s, 2 ALDE-s és egy néppártos tanácsos segíti majd, és természetesen a közülük választott alpolgármester.

Simon Virág, székelyhon.ro

1 megjegyzés: