2016. 06. 14.

Ötödször találkoztak a magyarországi pálos települések

A pálosok úgy voltak jelen a nemzet életében, mint a kovász a kenyérben, de az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend Európát is gazdagította, összekötve a magyar nemzetet Európával, a világgal, a helyit az egyetemessel – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter június 11-én Pilisszentlászlón.


A Pest megyei községben tartották a pálos települések ötödik országos találkozóját, mely szentmisével vette kezdetét a katolikus templomban. Az ünnepi rendezvényre Lengyelországból is érkeztek vendégek.
Trócsányi László szerint a pálos települések találkozója nemes hagyományt elevenít fel, a hagyomány ápolása azonban nem lehet öncél. Hozzátette, fontosak a gyökereink, de csak azért, hogy gyümölcsöt teremthessünk: a cél a gyümölcs, a gyökerek csak a feltétel. Ha ezt elfelejtjük, langyos konzervativizmusba süllyedünk, a kereszténység nem annyira a múltunk, hanem a jövőnk kell, hogy legyen.
A miniszter szólt arról, hogy a Magyarországra és Európa keleti felére évtizedekig ráerőltetett tudományos materializmus helyett ma a világban makacsul tartja magát egyfajta egzisztencialista materializmus, az anyagiasság kísértése, „mintha az anyagiak lennének egyedül igazán fontosak”.
A pálosok ez ellen lázadnak a mai napig, ők a valódi radikálisok, akik mernek másképp élni – mondta Trócsányi László, majd emlékeztetett arra is, hogy az első remete szerzetesek kivonulók voltak, kivonultak a városokból.
A pálos alapítású vagy kötődésű települések üzenete, hogy ha a lélek és a szellem lakja a vidéket, akkor a vidék képes lesz nem csak el-, hanem megtartani lakóit, sőt újabbakat vonzani – emelte ki a miniszter.
Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke az MTI-nek elmondta: az évenkénti találkozón a pálosok és azok a települések vesznek részt, ahol volt vagy van pálos kolostor. Rámutatott: ezeknek a településeknek az életében jelentős szerepet töltött be a pálos kolostor, múltjuk fontos részeként tartják számon, és meghatározó az identitásukban. Ezeket a településeket összeköti a pálos múlt, amelyet meg is akarnak őrizni.
Tóth Attila, Pilisszentlászló polgármestere közölte: a találkozóra húsz településről közel kétszáz vendég érkezett.
Forrás: MTI
Fotó: Élőben.hu
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése