2016. 06. 09.

Jó hír a gazdáknak

Országos gazdatüntetést tartottak kedden Bukarestben. A gazdák rég megfogalmazott problémáikkal vonultak a parlament épülete elé. Elégedetlenek a tej felvásárlási árával, azzal, hogy csak olcsón értékesíthetik állataikat, késik a támogatások kifizetése, a nagy üzletláncokban a külföldről behozott termékeket kínálják, háttérbe kerülnek a hazai készítmények.

Kovászna megyéből közel száz gazda vett részt a megmozduláson Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének vezetésével. Érdeklődésünkre Ötvös beszámolt a tüntetésen elhangzottakról.

Több fontos kérdésben nyilatkozott a megmozduláson jelen lévő Achim Irimescu miniszter. Elképzelhetőnek tartja a 25–30 banis tejár-kiegészítés folyósítását (Ötvösék 50 banit kértek literenként). A támogatásokkal kapcsolatosan a miniszter elmondta: június 30-ig mindenféle juttatást megkapnak a gazdák (az uniós rendelkezések szerint június 30. az utolsó nap, melyen kifizethetők a szubvenciók, ha az állam nem utalja a pénzeket, elveszti az uniós hozzájárulást, saját forrásokból kell kifizetnie a támogatásokat – szerk. megj.).

A legjobb hír a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatos. A tüntetésen a hivatalosságok elmondták, hogy a feltételeknek eleget tevő gazdák (akiknek legalább tíz, nyolc évnél fiatalabb tehenük van, az állatok termelési kontrollban vannak stb.) az ígértnél nagyobb támogatást kaphatnak. Fejőstehenek esetében a különleges támogatás elérheti az egyedenkénti 800 eurót, húsmarhák esetében meghaladhatja az ezer eurót is. A más gazdák állatonként 450 lejes támogatásra számíthatnak – tájékoztatott Ötvös.

Az elnök hangsúlyozta: sokan bírálják az egyesület tevékenységét, de most a gazdák érezni fogják az elvégzett munka pénzbeli eredményeit. Össze­fogás, egyetértés nélkül nem érvényesülhetnek a gazdák érdekei – jelentette ki.

Bokor Gábor
Háromszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése