2017. 12. 04.

Krisztus világa 2017. december, Szemle



A szeretetet hozzuk – A Quo vadis regény egyik szuggesztív része, amikor Vinicius megérkezik abba a Tiberisen túli házba, ahol Péter apostol tartózkodik. Köszönti a jelenlévőket és a keresztények ellen szóló vádakkal kezdi, és végül még azt mondták nekem: „Görögország megteremtette a bölcsességet és a szépséget, Róma az erőt; s hát ők mit hoznak?” Mondjátok hát meg, mit hoztok? Ha ajtótokon belül világosság van, nyissátok ki nekem?
- A szeretetet hozzuk
– mondta Péter.” 
– És mi? (2. oldal)
Valami elszállt... és valami elindult 10 éve... – dr. Kállay Emil és Sárközi Sándor tanár 2007 szeptemberétől kezdték el csíkszeredai életüket. A Piarista Tanulmányi Ház egyrészt szellemi műhely, de egyfajta lelki menedék is a betérőknek. És magjává vált egy olyan tágabb körű közösségnek (tanároknak, diákoknak, szerzeteseknek, családoknak), akik vonzónak találták a piarista karizmát.
Emil atya 2016-ig rendszeresen járt hozzánk, világos tanítását, életét köszönjük. (...) Háromszáz éve, hogy a piaristák 1717-ben Besztercén telepedtek le. Azután szellemi munkájukkal behálózták egész Erdélyt. 1948-ban számolták fel őket... Tíz éve valami elindult újra Csíkszeredában... A 400 éves jubileumát ünneplő tanítórend szellemisége felfrissített, melynek célja: nevelni, hirdetni, átalakítani! Nagy igény van erre. Ugye ezt teszitek továbbra is a Székelyföldön?  (3. oldal)
Brenner János Ferenc pápa november 8-án meghatalmazta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát nyolc dekrétum közzétételére, melyekben két vértanúság, valamint hat Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel. A két vértanú közül az egyik a magyar Brenner János rábakethelyi káplán (sz. 1931. dec. 27.), aki a hit védelmében, az Oltáriszentséget védelmezve halt meg 1957. december 15-én. (4-5. oldal)
Alázat, békesség és áldozat – A csanálosi származású Tempfli Mária, kézdivásárhelyi tanárnő, igazgató nekrológja Dr. Ambrus Ágnes tollából. Lapunknak is hűséges terjesztője volt. (6-7. oldal)
Játékos ismerkedés szentekkel – Az USA-ba bevándorló százezrek egykori nagy segítőjéről és egy hősies asszony férjéről szól - Vitos Antal kvíze, aki ezzel búcsúzik tőlünk. (7. oldal)
Kárpátaljai Értéktár 2. A kárpátaljai Rákóczi-kultusz a fejedelem által készített „Cum Deo pro Patria et Libertate” feliratú zászlók kibontásával kezdődött. Bereg megye területén állították fel a legtöbb Rákóczi-korral kapcsolatos emlékműveket. Ezek ismertetése mellett megcsodál-hatjuk a beregi szőttest” Az 1906-ban, amikor a Nagyságos Fejedelem hamvait hazahozták és a kassai dómban eltemették, akkor épült a Tiszaújlaki határ obeliszkje. Annak sorsa a magyarság sorsát is jelzi. Az Értéktárt bemutatja Sárközi Sándor piarista. (8-9. oldal)
A Camillianum kvinteszenciája – Az egészség lelki ápolásának pápai intézete fennállásának 30. évét ünnepelte, ahol klinikai pasztorációs tapasztalatait osztotta meg dr. Bakó Mária Hajnalka, aki római élményeiről is beszámolt. (10. oldal)
Karácsonyi ötletek: mit ajándékozzunk? – Az ünnep előtt gyakran elhangzik a kérdés: mit is ajándékozzunk, hiszen mindene megvan? László Rezső atya összeállítása ötleteket ad, hogy mit a férjnek, feleségnek, gyerekeknek, szüleinknek, nagyszülőknek stb. Egy nagyon értékes ajándékra mutat rá – amit a 11. oldalon megtalálunk.
Rónay György: Betlehem – című verse szomszédságában Helga Kohler-Spiegel, Másfajta család írásában bemutatja, hogy Jézus új családszemléletet vezetett be, amelynek tagjai azok a nők és férfiak, akik kötődnek Hozzá és követik Őt. Ezzel lehetőséget adott a felelősségteljes együttélés új formáira. Fordította Bács Béla János. (12. oldal)
A zenélő híd – Rózsaország királyának palotájából Katóca és Evetke a tróntermen és virágos réten keresztül haladt a jó tündér nyomán a zongorahídhoz. A Dallam hatására lehetőség nyílt eljutni a gyémántkastélyhoz, ahol barátaik várták. A mesét és feladatot írta: Katóca. (13. oldal)
Derűs oldal – 21 vicc és 3 Kaján Tibor rajz, hogy derüljünk. (14. oldal)
A keresztrejtvényben – Arra születtem… vers két sora lappang. Készítette: Korodi Zoltán. Megismerjük a novemberi szám megfejtőit; nyerteseinket és támogatónkat.
Csávossy György: Rorate – című versével emlékezünk a két éve elhunyt költőre, íróra.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése