2023. 03. 21.

Civil Csíkszereda - Váli Éva írása - Válasz

Éva Váli írása a Civil Csíkszereda fb-én és Válasz

Évekig laktam a csíkszeredai Szent Kereszt barokk templomhoz közel, s mindig boldoggá tett az 1751-1758 között épült kivülről kecses , karcsú tornyú barokk műemléképület látványa. Még akkor is , mikor a múlt rendszer körülményei között szorosan melléépitett négy és nyolcemeletes tömbházak, illetve a rémronda, de hasznosnak vélt "deszka-mineknevezzelek" próbálták épitészeti erényeit a praktikummal háttérbe szoritani. Ez még a Makovecz Imre által tervezett, egyébként kellemes, kissé nippszerűen dekorativ, de eredeti, bár semmiképp sem hegyvidékre, pláne nem egy 260 éves barokktemplom szomszédságába kivánkozó, a szeredaiak által szellemesen Rézangyalosnak nevezett templomnak sem. Már nem lakom a városban, ezért nem napi esztétikai és fizikai kellemetlenség már számomra ennek a műemlékeggyüttesnek az elhanyagolt tájékán járkálni. De ma kénytelen voltam arra menni és megállapitani, hogy a helyzet rosszabb és egyre romlik. Értetlenül állok a jelenség elött: hogy egy katolikus város szivében, egy többségében templomjáró, katolikus megyei- és városvezetés ideje alatt, ott ahol országos eseménynek számit a húsvéti szentelés a Ceausescu-éra rendbetett tapsterén, a napi szinten és életük ünnepi, vallásos eseményeire igyekvő hívek brutális közlekedési körülmények között, életveszélynek kitéve, a legócskább esztétikai látványtól borzadva kell misére, keresztelőre, esküvőre, egyéb ünnepségekre járjanak. Biztos vagyok benne, hogy nyomós okai lehetnek annak, hogy a rendkivül rövid utca valamikor járdának nevezett gödreiben autók állnak, ezért a gyalogosok egyik oldalon a forgalommal vivódnak , s a sofőrök velük, a másik oldalon az egyébként szépen elképzelt templomkerti pázsiton tapostak maguknak saras, poros ösvényt, a mindenhol jól ismert szemetelőkedvvel párositva bosszuságukat. Hogy minden még esztétikusabb legyen , a plébánia mögötti blokk elötti zöldövezetet elkeritő valamikor egyenes vasrudakat Nagyerejű Jánosok az évtizedek folyamán absztrakt rajzolatúvá alakitották, amiknek szörnyűségére jól "rimelnek" a templomoldalán sorakozó szürke betonkockák, amiknek meg kellene akadályozniuk az autók falramászását, de ezeket Kiserejű Jánosok ide-oda mozgatták. Valaki mondja el nekem, nekünk, valakik magyarázzák el nekem,nekünk, miért telnek el évtizedek egy ilyen fontos hely, egy ilyen spirituális létesitmény-együttes normális rendbetételéhez. Fáj! Fáj a templomba nem járó " pogány" lelkem, fáj a szemem, fáj a fejem ettől a számomra megmagyarázhatatlan, felmenthetetlen trehányságtól. Sajnálok mindenkit, aki naponta odajár áhitatért, vagy csak arrajár, mert másképp nem teheti,mert a közelben lakik, a plébánián, vagy a templomban dolgozik. Szánok mindenkit, aki naponta többször nézi, de már nem is látja a poros autókat, a sárleves utat, a járdamaradványokat. 

Ők a hétköznapok nagy vesztesei, reménytelenjei. De most azokra gondolok, akik ünnepelni mennek oda , életük végéig emlegetett, a maguk , vagy a családtagjaik, barátaik életeseményeire kénytelenek (szuperelegáns, drága holmikban) parkolási lehetőség nélkül, porban, sárban megtenni pár métert, mielött Isten házába belépnek, aztán kilépnek. Enyhén bosszúsan,mert oda az illúzió, rájuk tör a valóság sivársága és abszurduma. Tényleg, kérlek benneteket, szóljatok rám , ha túlozok. Mondjátok el, véleményetek szerint mi az oka ennek az évek óta bosszantó állapotnak , mire kell várni, kiken , min múlik az, hogy civilizált környéke legyen két templomnak és egy szép plébánia-épületnek? Ha egy ilyen helyen ekkora a cselekvési IMPOTENCIA, mire számithatnak a város többi utcájában, házaiban, épületeiben lakók? Mikor lesz az Oltból kivilágitott, rendezett medrű, szép átkelőkkel ellátott városi folyó, a Sutából legalább annyi és olyan pihenőhely,sétatér, amilyen a nyolcvanas években volt Európai uniós pénzek nélkül...Ábrándok, sicc, kácc, mars ! A faluban, ahol élek , két katolikus templom van , meg egy ortodox kolostor. Rendezett a környékük, misék előtt, után kellemesek a tereik egy kis beszélgetésre, várakozásra, gyülekezésre. A lélek ünnepi köntöséhez méltó és esztétikus a külső környezet ! Mert ez máshol magától értetődő!
 ***

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Köszönöm írását. Két évtizede, hogy a városvezetés és a felettes szervek nem értik meg, hogy a két templomnak szakrális milliője van és azt tiszteletben kell tartani. - Megjegyzem, hogy a város- és megyevezetésről nem lehet állítani azt, hogy katolikus! Egyrésze anyakönyvileg és nyilvántartóban lehet az, de szellemiségében és lelkületében mindenkiről nem állítható! Inkább mondjuk kereszténynek.

- Az utcának használt terület 1903 óta telekjegyzőkönyvileg és a kataszter szerint is a csíkszeredai Róm. Kat. Plébánia tulajdona. Éppen ezért két kaput csináltattam 2002-ben, hogy zárjuk le és nem engedték - a két kapuszárny a plébánia udvarán azóta rozsdásodik. Az Ön jelenlegi lahelyén, talán Gyimesfelsőlokon, valóban két katolikus templom van és egy ortodox kolostor Bükklokán. Mindenütt rend van. Csíkszeredában a Kossuth utcából a plébánia gazdasági udvarába volt a bejárás. 1953-ban Antal József plébánost deportálták és egy békepapot ültettek be a plébániára. Vele a párt és a kormány azt csinált, amit akart! Leverhették a kapukat és sikátor utcát nyitottak! Utána a gazdasági épületeket bontották le, az udvarba vezető szakaszból így csináltak utcát. Amikor Antal József 1955 őszén visszatérhetett a plébániára, itt már utca várta, és hevenyészett léckerítéssel zárták körbe a plébániát, ami 1981-ben is megvolt. 
- Most is miért van ez az áldatlan állapot? 
- Azért mert a hatalom tisztségviselőinek (egyenruhásainak) egy része a Nagyrétben lakik és minden áron akadályozták/zák az utcaszakasz lezárást.
- 2020 májusában a Megyei Jogú Város Önkormányzatához fordultunk és szándékukat felküldték a Prefekturára: "De asemenea, Vă comunicăm municipiul Miercurea Ciuc a avut și are în continuare intenția de a transforma respectiva zonă în zonă pietonală și dorim să solicităm și pe această cale sprijinul Instituției prefectului Harghita în realizarea cu celeritate a acestui demers." (Nr. înreg. 10609/08.06.2020) 
- És az ügy elakadt ismét a jóindulat hiányában.
- Az EU-ban, értsük tőlünk nyugatra, a templom körül területet biztosítanak az önkormányzatok, hogy a hívek autójukkal tudjanak parkolni a templom közelében. Nálunk pedig átjáró, közútnak tekintik a hatóságiak egyrésze az egyház területét vagy parkolónak. Aki a templomba akar jönni idős, az nem tud leparkolni és ezért inkább Somlyóra megy a ferencesekhez. A jelen állapot a hitélet nagy akadályozója!
- Minden csíkszeredai felekezet istentiszteleti épületének megvan a védelmi zónája, csak egyedül a Szent Kereszt Plébánia két templomát akadályozták egy vacak utca címén, hogy a forgalom részére zárt, a gyalogosok számára pedig bejárható legyen. 
- A plébániát valósággal a diktatúra idején letaglózták: Elvették a harangozói lakást és kertet, ma Piac utcai tömbházak vannak rajta, elvették a kántori lakást, ma Kossuth utcai tömbházak vannak rajta - és helyette kártérítést sem adtak!!!! 
- Külterületeinket sem mérték ki és nem adták tulajdonban.... 
Kedves Váli Éva! Köszönöm, hogy Megyei Jogú Városunk gennyes sebét megnyította, de ez a plébániánknak is a sebe. 
A békés rendezés jegyében várakoztunk, várakozunk! 
Tisztelettel, Darvas-Kozma József esp.-plébános.
 
***
Éva Váli
József Darvas-Kozma Köszönöm az esperes úr tényfeltáró válaszát. Nem gondoltam volna, hogy az én őszinte kifakadásom a városuk gennyes sebét nyitotta ki. Csak annyit tennék hozzá, hogy úgy veszem észre, a székelyföldi településeken a rossz (Csikszereda, Udvarhely, folytassa más is a felsorolást) vagy katasztrofális (Gyergyó és Gyilkos-tó) adminisztrálás többek között annak köszönhető, hogy nincs igazi demokratikus alternativa, nincs erős ellenzéke az egypártként működő, most már országos hatalmi tényezőnek, ami, beszéljünk őszintén, jórészt az egyházi mozgósitásnak köszönheti a biztos szavazótömeget, ergo a cinikus magabiztosságát és a kérésükre süket füleit. A békés rendezés, a csendben várakozás nem eredményez járható útat ezek szerint, olyan nagyon régen! Ergo, más megoldás után kell nézniük. Kicsi, kivülálló és naiv vagyok én ahhoz, hogy tanácsot adjak. De pesti mintára, ahogy mindenki mindenhez hajrát kiált a régi hurrá helyett, én inkább az öklömet szorítva szurkolok azért, hogy a harcuk nagy "gólaránnyal" eredményes legyen !
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése