2023. 03. 25.

Homília Ft. Albert Imre temetésén

+ Ft. Albert Imre temetése 2023. március 25.Gyümölcsoltó Boldogasszony  

A tavasz beköszöntésekor első Mária ünnepünk, a Gyümölcsoltó Boldogasszony. Ilyenkor a gyümölcsfákat gondozzák, a vadalanyba nemes ágat oltanak. Mindez jól szemlélteti azt, hogy bűnös világunkban megtestesült a második isteni személy, aki köztünk élt, megváltott és az emberiségnek üdvösséget szerzett.

Ft. Albert Imre szentszéki tanácsos, plébános temetésével szembe jött ez az örömteli, Gyümölcsoltó Boldogasszony főünnep, hogy személyesen idézzük fel üdvösségünk legfontosabb titkait, vagyis a megtestesülést és a megváltást.
Szentmisénk három olvasmánya alapján röviden hirdetjük:
1.) Isten, amit megígér, azt meg is valósítja.
2.) Az ember mondja ki azt, ami ő a valóságban, vagyis Isten szolgája.
3.) Jézus Krisztus példáját követve, ott ahol élünk, tegyük meg a mennyei Atya akaratát.
Gyászoló Testvéreim!
Ha figyelmesen olvassuk a Szentírást, észrevesszük, hogy a Biblia nem beszél magáról Istenről, hanem Isten és az ember kapcsolatát tárja elénk. Maga Isten, ha egy-egy eseményben meg is mutatta közbelépését, akkor mint üdvösséget nyújtó Valaki jelentkezett. És ez az üdvösség nem más, mint az ember legmélyebb vágyainak beteljesedése. Isten pedig akkor hatékony, amikor saját emberségünkről az Ő igényei szerint döntünk. Ezt a döntést nehezíti az a sok külső és belső hatás, ami napról napra ránk zúdul és körül vesz minket.
1. Isten, amit megígér, azt meg is valósítja (Iz 7,10-14).  Nehéz döntés előtt állott egykor, Acház Juda királya, amikor Szíria és Izrael hadsereggel (Kr. e. 735-ben) készült ellenne, mivel nem társult az asszír király elleni szövetséghez. Acház szorult helyzetében Asszíriához fordult segítségért. Izajás hiába igyekezett ezt az emberi elgondolású politikát megakadályozni. Hiába mondta: „Kérj magadnak jelet az Úrtól, a te Istenedtől, akár az alvilág mélységeiből, akár felülről a magasból”. Acház hitetlenségében elutasította, nem bízta magát Istenre, hanem az asszír katonai segítséget fontosabbnak tartotta. Izajás, ekkor meghirdette Immánuel titokzatos születését: „Ezért az Úr maga ad nektek jelet: Igen, a szűz fogan, fiút szül, és Immánuelnek nevezi el”. Immánuel jelentése, velünk az Isten.
A jövendölés betűszerinti értelme, hogy a királyi családban lesz utód. A Dávidnak szóló ígéretet Isten megtartja, még Acház hitetlensége ellenére is. A jövendölés messiási távlatokba mutat, amikor az ember vágya teljesedik: közöttünk lesz, velünk lesz az Isten. És amit Isten megígért, azt teljesíti is. Erről szól az angyali üdvözlet.
2. Mária azt mondja, ami ő a valóságban: az Úr szolgálóleánya (Lk 1,26-36). A biblikusok egybehangzóan tanítják, hogy amikor Szűz Mária kimondta beleegyező szavát: „teljesedjenek be rajtam szavaid”, a második isteni Személy, az örök Ige abban a pillanatban testet öltött a Szent Szűz méhében. Beteljesedett az emberiség vágya: az első emberpárnak Isten ígérte Szabadítója, az Izajás jövendölésében megígért Immánuel, lakást vett a megváltásra váró emberek között.
- Hogyan lett az Isten Fia emberré? A válasz, amit a Hiszekegyben vallunk: megtestesült a Szentlélek erejéből Szűz Máriától és emberré lett. Vagyis a második isteni Személy úgy lett emberré, hogy örök, isteni természete mellé felvette az emberi természetet, s a két természetet, ti. az isteni és az emberit az örök Ige egy isteni személyében egyesítette. Ami kétezer évvel ezelőtt Názáretben történt, azt a Zsidóknak írt levél érteti meg velünk, amikor az Atya és a Fiú párbeszédét leírja.
3. Íme, eljövök, hogy megtegyem akaratodat. (Zsid 10,4-10) Ennek a napnak első igenjét a Fiú mondta ki. A Fiú engedelmeskedik az Atya akaratának és áldozatával „elveszi a világ bűneit”, megváltja a világot. Próbálták az emberek Jézus születése előtt is megsemmisíteni a bűnt. Főleg engesztelő áldozatokkal, de „lehetetlen ugyanis, hogy a bikák és bakok vére bűnöket töröljön el”. Az Isten adott aztán megoldást. Az Isten Fia ezzel szállt le a Szűzanya méhébe: „Nézd, megyek Istenem, hogy teljesítsem akaratodat”.
Jézus vállalta, hogy Isten dicsőségéért, és a mi üdvösségünkért a Fájdalmak Embere lesz. A Szűzanya is vállalta, hogy Isten dicsőségéért és a mi üdvösségünkért Fájdalmas Anya lesz. Erre mondott igent Isten Fia, és erre mondott igent a Szűzanya is. E nap, Ádám és Éva „nem”-jét helyre hozta a Fiúisten és Szűz Mária „igen”-je. Mária hittel ráhagyatkozik arra, akitől a meghívás érkezett, engedelmeskedik és „szent titkát hordozva” megy előre.
Szent VI. Pál pápa amikor a Szentföldre zarándokolt, Názáretet ‘az Evangélium iskolájának’ nevezte (1964.I.5). Mert itt mindenki tanulhat. Itt tanultuk meg látni a teremtés és újjáteremtés fönségét, és a hit által annak részese lenni. Az Atya teremtette a világot, a Szentlélek alkotta meg Krisztus emberi testét és Krisztus pedig a kegyelem által újjáalkot minket. Ha itt a földön kegyelemben élünk, akkor halálunkkor átmegyünk az örök életbe és testünk is feltámad.
Gyászoló Testvéreim! Az üdvtörténet eseményeit szemlélve, felismerhetjük, hogy a hit számunkra Isten nagy ajándéka. A krisztusi hit azt a kapcsolatot és utat jelenti, amelyen az ember Istenhez társulva, saját életének értelmét, célját és igazságát látja. A Jézus Krisztusban kapott kinyilatkoztatás azt jelenti, hogy nyilvánvalóvá vált az ember titka, igazsága. Isten a maga életében részesít. Ez az igazság egy ember, a názáreti Jézus Krisztus. Őt kaptuk meg örökre, hogy vele élve és neki halva, miénk legyen a föltámadás és az örök élet.
Isten tervében a keresztény ember életének négy szakasza, dimenziója van: 
1.) a magzati élet – ez a fogantatástól a születésig tart; 
2.) a földi élet – a születéstől a halálig; 
3.) az örök élet – a szellemi lélek Istenhez tér, a test pedig a porba, így jelezve, hogy 2 világ polgára; 
4.) és a föltámadt élet – amikor Jézus dicsőségben eljön, életre kelt mindenkit és megítéli a világot. Föltámadása után 40 napon át erről győzte meg apostolait. Mi, ha a fogantatástól a föltámadásig látjuk az életünk dimenzióit, akkor tudunk boldog emberek lenni.
A földi élet szakasz döntően fontos, mert itt kell ajándékká válni, Istennek adottá lenni, ami nem más, mint Isten szeretetének szeretettel való viszonzása.
Megboldogult Imre paptestvérünk keresztény családban született 1947. október 20-án. Szülei a keresztény értékek mentén nevelték: az igazságra, a jóságra, a szépségre és a szentségre. A három Albert gyermek szocializációja már a családban elkezdődött, az egyházban és az iskolában folytatodott. Az általános iskola után Imre a ditrói gimnáziumban tanult és érettségizett. Osztálytársaival mindvégig jó kapcsolatban maradt. Három évi katonáskodásából hadnagyi rangban szerelt le. 1971-ben jelentkezett és felvételt nyert a gyulafehérvári Hittudományi Főiskolában. Az évenkénti találkozókon felelevenítettük, hogy mennyire katonásan viselkedett. A silentium religiosum alatt belőle egy szót sem tudtunk kihúzni. Inkább mutogatott, mint a némák. A Teológián különböző feladatokkal bízták meg, többek között a 9 hónapos kiskatonák kötelező tovább képzésével, amit becsülettel végzett. Fokozatosan berázodott a közösségbe, és felkészült, hogy Krisztus Urunk papjaként tudjon szolgálni. Abban az időben az állami hatóság emberei folyamatosan zaklattak minket, de a Jóisten kellő erőt is adott nekünk, hogy elviseljük. Így érkeztünk el 1977. június 19-ig, amikor Istenszolgája Márton Áron jelenlétében, dr. Jakab Antal segédpüspök 14-ünket – akikből 7-en erdélyiek voltunk –, az áldozópapság szentségében részesített. Papi jelmondatául:
Teérted, Jézus Szíve!” – választotta, és papi életének mindvégig vezérfonala maradt.
Imre testvérünk első papi állomása Székelyudvarhely volt, ahol 3 évet dolgozott káplánként. 1980-ban Szentkatolnai plébános. 1982-től Nyújtódi plébános, ahol 13 évet szolgált. 1995-ben Kolozsra került. 2001-ben Kolozsvárt a Babes-Bolyai Egyetemen vallástanári diplomat szerzett. 2002-ben Gyimesbükkben szolgált. 2004-től Uzoni plébános 2018-ig. Ekkor krónikussá vált betegsége miatt visszavonult. Azóta szolgálati helye haláláig a Székelyudvarhelyi Pastor Bonus Papi Otthon volt.
Most megköszönjük a Jóistennek, hogy nekünk adta Imre paptestvérünket. Kérjük a Szűzanyát, a papok édesanyját, hogy Imre papfiát vezesse be Szent Fia országába. 
Ferenc szentatyánk arra kért, hogy ma újítsuk meg a Szűzanyának tett ígéreteinket. Közben buzgón kérjük: Gyümölcsoltó Boldogasszony, oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, ajándékozd meg főegyházmegyénket új papi hivatásokkal. Engeszteld meg értünk szent Fiadat, ajánlj minket szent Fiadnak, holtunk után mutass be minket is Szent Fiadnak! Ámen.


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése