2023. 03. 18.

Tudomásukra: 2023. március 19.

1. Keresztúti ájtatosságot végzünk a böjt minden szerdáján, péntekén és vasárnap 17:15 órától.

2. Március 20-án, hétfőn tartjuk a Szent József búcsút a kápolnában d. u. 4 órakor.

3. A plébániai hitoktatást kedden, csütörtökön és pénteken tartjuk. Várjuk a diákokat.

4. Krisztus világa márciusi száma kapható a ministránsoknál és a kegytárgyboltban. A tartalomból: Krisztussal a pusztában – a sivatagi atyák lelki harcot vállaltak. Nem az volt a céljuk, hogy összetörjék testüket, hanem Krisztushoz kapcsolódva Szentlélek-hordozókká váljanak. A keresztút mellékszereplői – VI. állomás: Veronika kendőjét nyújtja Jézusnak. Szent Veronika. Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya írása. Útban Jerikó felé – Kegyetlenné válik az életünk, ha nincs benne irgalom. De mégsem az irgalom a legfőbb érték – így kezdi írását Sárközi Sándor piarista atya. Az irgalmas szamaritánus példabeszéde a mindenkori élet, a történelem előtti és a posztmodern élet parabolája is. A Megváltásé.  
Árpád-házi Mária
  nápolyi királynéval ismertkedhetünk meg.
Tizennégy gyermek édesanyja, és működése kulcsfontosságú volt Nápolyban az 1293-as földrengés után, amikor a várost újra kellett építeni. Derűs oldal: A székely nézelődik az állatkertben. Csodálja, hogy a veszedelmes nagyvadak engedelmeskednek a gondozónak, igaz, az nem bántja őket. – Mondja az úr, mit művel kend az állatokkal, hogy így engedelmeskednek, s meg tudja fékezni őket? – A szemeim erejével hatok rájuk. – Megkérném szépen, nézzen egyszer jól a feleségem szemei közé is! Keresztrejtvény. Vers: Reményik Sándor – József, az ács, az Istennel beszél.

5. A kedves hívek adójuknak 3,5%-ával segíthetik plébániánkat az Egyházközségi Apostol hetilap, valamint a Krisztus világa havilap kiadásában. Az űrlapok kaphatók a sekrestyében, a plébánián és oda is várjuk vissza.

6. Az Érsekség rendelete alapján plébániánk nyilvántartásba kell vegye híveit: családonként és személyenként.  Űrlapot a sekrestyében átvehetik és kitöltés után a plébánián vagy a sekrestyében kell letenni. Elektronikusan az alábbi linken.

7. Március 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony. Szentmisét végzünk  6:30, 7:00, 11:00 órakor és este 6 órakor. E nap egésznapos engesztelő szentségimádás reggel fél 8 órától a 11 órakor kezdődő szentmiséig, és utána az esti szentmise kezdetéig.

8. Nagyböjti háromnapos lelkigyakorlat április 3-4-5. a Millenniumi templomban az esti mise keretében. Elmélkedést tart Ft. Csíki Szabolcs.

 

Nyári időszámítás: 60 percet előre március 26-án hajnalban


Március 26-án, nagyböjt 5. vasárnapján kezdetét veszi a nyári időszámítás: szombatról vasárnapra virradóan hatvan perccel előrevisszük az óráinkat.  

A hivatalos nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. Ez tehát azt jelenti, hogy március 25-én este elővisszük az órát.  

Nagy-Magyarországon 1916-ban vezették be először a nyári időszámítást. Románia 1979-ben csatlakozott a nemzetközi egyezményhez, hogy optimálisan kihasználják – főként gazdasági szempontok miatt, a villanyfogyasztás csökkentéséért – a napfényt.

A csíkszeredai Szent Kereszt  Főplébánia vasárnapi miserendje változatlan marad.  
A szentmisék 7, 8, 9:30, 11, 12:15, és 19 órakor kezdődnek.

Hétköznap: 6:30, 7, szombaton 7:30 órakor, minden este 19 órakor kezdődnek a szentmisék.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése