2023. 03. 25.

Jézus teljes életet ad - Nb. 5.A.

Az élet új kezdetét jelenti, amikor egyének és közösségek a fogságból megszabadulnak. Ezekiel próféta (Kr.e. 593-571) a sírhantok megnyitásával hirdeti Izrael feltámasztását. A jövendölés a száraz csontokról, a csontmezőről szóló látomással a nép babiloni fogságból való szabadulását hirdeti. Ennek a tetőpontja, amikor az Úr újjááteremti választott népét, megmenti a nemzethaláltól: Belétek adom lelkemet, hogy életre keljetek, és nyugodt lakóhelyet adok nektek…” (Ez 37,12-14) Kettős üzenete, hogy az Úr új életet ad a fogságban sinylődő, halott Izraelnek, és a bűnben meghalt embereket is újra életre kelti. Messiási távlatban Ezekiel próféciája Jézus tevékenységével valóra vált. János evangélista a vak meggyógyításával bemutatta, hogy Jézus a világ világossága. 

Most Lázár feltámasztásával igazolja, hogy Jézus a világ “élete” is. (Jn 11,1-45) Ez a Lázár-csoda szemlélteti, hogy az Atya hatalmat adott a Fiúnak élet és halál fölött. Annak a jele akar lenni, hogy Jézus valójában az élet hatalma, ereje, mely a feltámadásban válik egyértelművé. A szakasz  biztosítja a szükséges időt Lázár halála és Jézus megérkezése előtt, hogy ne lehessen félreértés. Lázár nem kómában volt. Elég hosszú ideig volt halott ahhoz, hogy a rabbinikus hatóságok elmondhatták, hogy a lélek elhagyta a testet, és határozottan elkezdődött a bomlás. A történet Lázár nővéreinek, Mária és Márta üzenetével indul, hogy Lázár beteg. Jézus rámutat, hogy ez a betegség nem halállal fog végződni, a szenvedés Isten dicsőségét szolgálja, hogy így megdicsőüljön a Fiú, és ez előre mutat az igazi megdicsőülésre a kereszten. A betegség hírének vétele után két nappal Jézus Judeába való visszatérést kezdeményez, hogy az elaludt Lázárt fölébressze. A tanítványok félreértése miatt, Jézus nyiltan megmondta, Lázár meghalt. A apostolok félnek, Jézus örül, mert a jel alkalmat ad majd a tanítványoknak, hogy higgyenek.
Mikor Jézus megérkezett Lázár már négy napja a sírban feküdt, így senki sem kérdőjelezhette meg a tényt, hogy a “halálból” tért vissza.
– Márta és Mária hangot adtak az általános elvárásnak, hogy Jézusnak kellett volna meggyógyítania Lázárt. Vallomásukban benne van, hogy Jézus hatalma Istentől van, és hisznek a halottak világvégi feltámadásában. Jézus ekkor közli:
„Én vagyok a föltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meg is hal, élni fog. Mindaz, aki él és hisz énbennem, az nem hal meg örökre.” A négynapos halottra parancsol, és az meghallja Jézus szavát és előjön. Így lesz a világ végén is. Ez a jel, a Jézusban való hit kirobbanásához, a virágvasárnapi bevonuláshoz vezetett. Így a bűnből is Jézus kelt életre bennünket a Szentlélek által, aki a személyes élet- és szeretetközösség az Atya és a Fiú között. (Róm 8,8-11) A testünket is fel fogja támasztani, hisz így lesz teljes életet adó tevékenysége.

 

Én vagyok a feltámadás és az élet: aki bennem hisz, nem hal meg örökre.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése