2013. 10. 02.

F pápa és X. János pátriárka találkozója



Ferenc pápa fogadta X. János pátriárkát: elfogadhatatlan a Közel-Kelet keresztények nélkül
A Szentatya szeptember 27-én, pénteken délelőtt fogadta Antióchia és az egész Kelet görög ortodox pátriárkáját a Vatikánban. Testvéri találkozóra került sor, amelyet a szíriai és közel-keleti nehéz helyzetnek szenteltek – nyilatkozta a pátriárka a Vatikáni Rádiónak a pápai audiencia után.

Először is szeretném nagy szeretetemet kifejezni Ferenc pápának, Krisztusban szeretett testvérünknek – kezdte beszámolóját X. János pátriárka. Szívében hordozza a szíriai, libanoni, közel-keleti testvérek fájdalmát. Nagyrabecsülésének adott hangot mindazért, amit Ferenc pápa tett a közel-keleti lakosságért és egyházért. Különösen is nagy elismeréssel szólt arról, hogy a Szentatya nyomatékosan kéri, hogy megoldás szülessen a béke helyreállítására a párbeszéden és nem a háborún keresztül.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása volt Ferenc pápa béke imanapi kezdeményezésének a Közel-Kelet lakóira, a görög ortodox pátriárka elmondta: nagyon fontos gesztus volt. Mindenki együtt imádkozott azon a napon Szíriáért, a Közel-Keletért és a békéért a világon. Jelentős üzenet volt a világ és a kormányok felé, nemcsak a mindennapi emberek számára, hogy megoldást találjanak a békére.

X. János pátriárka személyesen is érintett a szíriai konfliktusban: fivérét öt hónapja elrabolták Aleppóban szíriai ortodox metropolitákkal együtt. Reménykednek és imádkoznak, minden szinten a kormánnyal és más személyekkel keresik a megoldást a helyzetre. Egyelőre nincs hivatalos hír testvéréről és a két metropolitáról. Reméli, hogy még életben vannak.

Ferenc pápával is beszélt a történtekről. Számos témát megvitattak a kihallgatáson. Kifejezte a pápának az antióchiai és az ortodox egyház szeretetét a katolikus egyház iránt. A történelem során mindig is jó kapcsolat és együttműködés állt fenn a két egyház között. Az egységet illetően a Szentatya vágya is az, hogy megtegyünk mindent, amit lehet. Az audiencián szó volt a közel-keleti keresztények jelenlétéről. Ez jelenleg egy nagyon fontos kérdés, mert sok keresztény elhagyta Szíriát és Libanont más országokba költözve. Nem fogadhatjuk el a Közel-Keletet Krisztus arca nélkül – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját X. János, Antióchia és az egész Kelet görög ortodox pátriárkája.

(sv)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése