2013. 10. 12.

Makovecz Imre



2013. október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén 19 órakor bemutatott szentmisét Makovecz Imre építészért ajánlottuk fel, aki 2011. szeptember 27-én hunyt el, akinek az egyházi művészet vált legátéltebb és legzseniálisabb kifejezésévé. Halála előtt néhány héttel ért véget az a kiállítás, amellyel a világ hatvan vezető művésze, köztük Makovecz Imre is személyesen köszöntötte XVI. Benedek pápát, pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából. Világhírű festők, szobrászok, építészek, ötvösök, költők, zeneszerzők, fotóművészek és filmrendezők művei jelenítették meg az igazság ragyogását s a szeretet szépségét.
A megnyitón Benedek pápa felhívást intézett a jelenlévő művészekhez: „Ragyogtassátok fel műveitekben az igazságot, hogy szépségük a szemlélők szívében vágyat gyújtson és igényt arra, hogy széppé tegyék a létezést, minden létezést, s azzal a kinccsel gazdagítsák azt, ami soha el nem múlik, ami az életet műremekké teszi, s minden embert rendkívüli művésszé: a szeretettel.”
A csíkszeredai Millenniumi-templom Makovecz Imre életművének fontos része, amely a pápai felhívásra adott korábbi válasznak is tekinthető. E templom nemcsak az ezer éves múltunkat tükrözi, hanem a többit is. Az oltár körül úgy jöhetünk össze, ahogy azt a II. vatikáni zsinat atyái megfogalmazták, ti. Jézus Krisztusban váljunk családegyházzá. 
Bp - templomterv
E templom formájában testet öltött az egyház tanítása, mert Imre bátyám megértette gondolatainkat, és mi is az ő formanyelvét. Nagyon is egymásra találtunk. Munkáját ingyen adta! Most is köszönjük.
A Vatikán félhivatalos lapja az Osservatore Romano (2011. szept. 29.) így méltatta a Kossuth-díjas építészt: „Templomai mind a hit jelenvalóvá tételének szándékát fejezik ki, az Eucharisztia szent történését idézik meg beszédes jelekkel, amik a híveket egy természetfeletti esemény szívébe juttatják el.” 
A Millenniumi-templomban bemutatott szentmisével hálánkat és közbenjárásunkat is kifejeztük Imre bácsi iránt, akárcsak 2011. október 8-án temetésekor.  Imáinkkal kísérjük őt ma is, hogy az Élet Ura részesítse a szentek örömében, aki által több lett a fény és a szeretet a mi zord világunkban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése