2016. 07. 05.

Erdő Péter megáldja a debreceni virágkarnevál Szent Koronát ábrázoló virágkocsiját

Idén 50 éves Debrecen legismertebb nyári nagyrendezvénye, a virágkarnevál. Az évfordulót kilencnapos fiesztával ünneplik – közölték a szervezők a karnevál beharangozó sajtótájékoztatóján június 28-án, kedden a Nagyerdei Stadionban.


Papp László, Debrecen polgármestere felidézte, hogy 1966 óta néhány év kivételével mindig megrendezték augusztus 20-án a karnevált, az idei lesz a 47. alkalom. Az eddigi felvonulásokon 550 virágkocsi vonult végig a Nagyállomástól a Nagytemplom érintésével a debreceni Nagyerdőbe, a kompozíciókhoz a fél évszázad alatt több mint 100 millió szál élő és száraz virágot használtak fel.
Idén Esztergom lesz Debrecen karneváli partnervárosa, augusztus 14-én érkezik meg a városba a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi, amelyet Erdő Péter bíboros áld meg – tette hozzá a polgármester.
Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető igazgatója megemlékezett Béres Andrásról, a Debreceni Népi Együttes néhai vezetőjéről, aki annak idején megálmodta a virágkarnevált.
Kitartó meggyőző és szervező munkája eredményeként 1966-ban végigvonultak a városon az első virágkocsik, köztük a budapesti Erzsébet-hidat, a miskolci tévétornyot és a debreceni Református Nagytemplomot ábrázoló szimbolizáló kompozíciók – idézte fel Bódor Edit.
Tájékoztatása szerint az idei karneválon 16 feldíszített virágkocsi között számos hazai és külföldi művészeti csoport halad majd a karneváli menetben, amelyet augusztus 18-án az idén is megelőz a Galiba gyermekfesztivál.
Az 50 éves debreceni virágkarneváli felvonulást augusztus 20-én élőben közvetíti a Duna televízió – fűzte hozzá az igazgató.
Az ötvenedik évfordulóra számos különlegességgel készülnek a szervezők.
Most először halad majd a menetben elektromos meghajtású virágkocsi, jelezte Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) kancellárja. Elmondása szerint az elektromos hajtásláncot a DE műszaki karán készítették, az elektromos virágkocsi 20 kilométer óránkénti sebességgel 50 kilométer megtételére képes. Papp László polgármester kilátásba helyezte, hogy a környezettudatosság érvényesítése érdekében néhány év múlva már valamennyi virágkocsi elektromos meghajtású lesz.
Új helyszíne lesz a karneváli rendezvényeknek az Egyetem tér: a 108 méteres központi egyetemi épület homlokzatát 3D-s vetítéssel keltik életre.
Az augusztus 20-i debreceni programsorozat esti fénypontja a Karneváléj nevű örömünnep lesz a nagyerdei Stadionban. Az 50 éves virágkarnevál előtt tisztelgő produkció Böhm György rendezésében a klasszikus magyar dallamoktól az egykori táncdalfesztivál örökzöld slágerein át a Játékkészítő sikerszámaiig kínál szórakozást a résztvevőknek.
Forrás: MTI
Fotó: iránydebrecen.hu
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése