2016. 07. 10.

Július 10 - a tenger vasárnapja

Az ember önzése ne tegye tönkre a tengert – a japán püspökök üzenete a tenger vasárnapjára

A tenger haldoklik. Ennek fő oka az emberi önzés – olvasható a japán püspökök július 10-ére, a tenger vasárnapjára írt üzenetének központi gondolata.


A japán püspöki konferencia menekültekkel és migránsokkal foglalkozó bizottságának elnöke, Matsuura Goro püspök az üzenetben kiemeli, hogy a nehézségek és a veszélyek, amelyekkel a tengerészeknek szembe kell nézniük, nem csak a természetből származnak.
A tenger egyre veszélyesebbé válik a nukleáris kísérletek, a radioaktív és szennyező anyagok vízbe bocsátása miatt, ezáltal hatalmas veszélynek teszi ki az embert és számos tengeri növény- és állatfajt is – olvasható az üzenetben, melynek címe: Egy hajóban - az Atya irgalmasságával.
A dokumentum emlékeztet a szentévre, amelyben mindannyiunk hivatása, hogy szeressük egymást ugyanannak a családnak tagjaiként, hiszen mindannyiunkat az Atyánk vezet.
Mindenesetre az irgalmas szeretet nem mindig terjed ki a tengerészekre. Ritkán fordul elő, hogy róluk szóló híreket olvasunk. A tengeren történteknek nincs hírértékük, még ha a tengerészeknek súlyos veszélyekkel is kell szembenézniük – figyelmeztetnek a japán püspökök.
A tenger Isten csodálatos ajándéka. Nem szabad beszennyezni. Mindennapi kenyerünk, amit elfogyasztunk, a tengerészektől is származik. Mindannyian egy hajóban evezünk, tehát ugyanolyan figyelmet kellene kapnia annak, aki a tengeren és annak, aki a szárazföldön dolgozik. Kölcsönösen támogatnunk kell egymást – áll az üzenetben.
A japán főpásztorok végül felhívást intéznek a hívekhez: a tenger vasárnapja alkalmából imádkozzunk a tengerészekért és családjaikért.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése