2017. 11. 16.

Bekopognak Csíkszereda polgáraihoz!

Az RMDSZ  Csík Területi Szervezete szerepet vállal úgy az Európai Védelmet Jogainknak( Minority Safe Pack ) elnevezésű európai polgári kezdeményezéshez szükséges aláírások gyűjtésében, mind a 2018-as magyarországi választásokra való regisztráció kivitelezésében. Csíkszereda polgárait a helyi  önkormányzati képviselők, a városi szervezet tagjai, illetve önkéntesek, az elkövetkező két hétben keresik meg. A Területi Szervezett kéri, Csíkszereda magyar polgárait, hogy fogadják az őket megkereső munkatársakat, és aláírásukkal  támogassák a polgári kezdeményezést, illetve jelezzék részvételi szándékukat a magyarországi választásokon.
Az Európai Védelmet  Jogainknak kezdeményezés aláírásával törvényes/európai  uniós védelmet akarunk szerezni a  jogainknak. Ha az Európai Unió hét tagállamából sikerül összegyűjteni az 1.000.000 aláírást, elérjük, hogy a jövőben ne Románia döntsön az őshonos  kisebbségek sorsáról, tehát a mi sorsunkról. 
 A folyamatos jogsértések azt bizonyítják, hogy a tagállamok önállóan nem tudják kezelni a kisebbségi kérdést. A szükséges aláírások összegyűjtése után az Európai Bizottság kidolgozza az őshonos nemzeti kisebbségek jogait szavatoló törvénycsomagot, amelyet aztán minden tagállamnak, így Romániának is  kötelezően alkalmaznia kell. Ez szabad anyanyelv és nemzeti jelkép-használatot jelentene, egyenlő bánásmódot többség és kisebbség között, kultúránk és hagyományaink támogatását, anyanyelvű sportközvetítéseket és kulturális tartalmak biztosítását országhatároktól függetlenül.
Az erdélyi és a csíki magyarság megmaradásában és védelmében fontosak az Európai Uniós eszközök, de legalább annyira fontos az anyaország részéről kapott támogatás, ez viszont nagymértékben függ attól, ki kormányoz Magyarországon.. Mindannyian tudjuk, hogy az RMDSZ Csík Területi szervezete az elmúlt években sok ezer személynek segített a magyar állampolgárság megszerzésében. De az állampolgárság kötelezettség is. Nem elég ünneplőben öltözni, és meghatottan letenni az esküt, hanem  felelősen élni kell azokkal a jogokkal, amelyek az állampolgársággal járnak. Ezért biztatunk minden csíki,csíkszeredai székely-magyar embert, hogy  vegyen részt a tavasszal tartandó választásokon. Ehhez szükséges az előzetes bejelentkezés,azaz  a regisztráció.
Csíkszereda, 2017. november 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése