2017. 11. 02.

II. Endre vezette V. keresztes hadjáratról

Október 27–28-án a Zágrábi Katolikus Egyetem és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Horvátországi Főbiztosságának közös szervezésében történészkonferenciát rendeztek a horvát fővárosban, a 1217-ben II. András király által vezetett V. keresztes hadjárat emlékére – tájékoztatott Farkas Olivér.


Tágabb történelmi és politikai keretbe ágyazva a konferencián arról emlékeztek meg, hogy a II. András magyar király által vezetett, mintegy hétezer főt számláló keresztes sereg a dalmáciai Split (akkori Spalato) városában szállt tengerre, és velencei hajókon tette meg az utat a Szentföldre, ahol több-kevesebb sikerrel igyekezett felszabadítani és ellenőrzés alatt tartani a zarándokutakat, a szent helyeket és a szentföldi keresztények által lakott területeket.
A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartóságát két történész, Jungbert Béla helytartó, valamint Hóvári János vezetőtiszt képviselte az október végén Zágrábban tartott konferencián.  
Mi volt II. Endre magyar király indítéka, hogy sereget szervezve élére álljon 1217–1218-ban az V. keresztes hadjáratnak?, illetve A keresztes hadjáratok megítélése mai keresztény szemmel címmel, angol nyelven elhangzott előadásaikat a tudományos tanácskozás többi anyagával együtt ünnepi kötetben jelentetik meg.
A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága több, a későbbiekben Budapesten megrendezésre kerülő eseményen hívja fel a figyelmet ezen évfordulóra.
Forrás és fotó: Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése