2017. 11. 28.

Mauro Longhi II. János Pál látomásairól: invázió, Európa jövője és

Mauro Longhi, az Opus Dei prelátusa egy rendezvényen II. János Pállal kapcsolatos emlékeiről beszélt. Minderről tudomása és engedélye nélkül filmfelvétel készült, melyet – szintén jóváhagyása nélkül – közzétettek a YouTube videómegosztó portálon.


A most 68 éves Mauro Longhi az Opus Dei tagja, a Klérus Kongregációja egykori munkatársa. Diákkorában, 1985 és 1995 között gyakran elkísérte II. János Pál pápát nagyobb túrákra, illetve síelni. A pápa mindig egy szerény külsejű autóval hagyta el a Vatikánt, hogy ne keltsen feltűnést, és az Abruzzo közeli hegyekben, az Opus Dei épületében szállt meg. Éjszaka II. János Pál gyakran a kápolna tabernákuluma előtt térdelt, és az Úrral társalgott, néha egészen heves tónusban.
Mauro atya a pápát misztikusnak tartja, aki társalgott a Szűzanyával, és akinek prófétai látomásai voltak. Minderről az észak-olaszországi Biennóban található Szent Péter és Pál-remeteségben beszélt; a rendezvényen készült videó Mauro atya sajnálatára felkerült a YouTube-ra, ahonnan az „iszlamista invázió” hívószónak köszönhetően bejárt számos portált.
1992-ben II. János Pál egyszer arról számolt be Mauro atyának, hogy különös látomása volt Európa jövőjéről: „Mondd el ezt azoknak, akikkel találkozol majd a harmadik évezred Egyházában. Úgy látom, az Egyház halálos sebet kap valamitől. Mélyebb, fájdalmasabb sebet, mint amiket ebben az évezredben szenvedett el – utalt a pápa a kommunizmusra és a náci diktatúrára. – Iszlamizmusnak hívják. Elözönlik Európát. Láttam a hordákat, melyek nyugatról keletre indulnak – majd sorolta az országokat, kezdve Marokkótól, Líbián át Egyiptomig, és tovább, kelet felé. – Elözönlik Európát; Európa olyan lesz, mint egy pince: régi relikviák, félhomály, pókhálók. Családi ereklyék. Nektek, a harmadik évezred Egyházának kell megállítani az inváziót. Nem fegyverekkel, az már nem lesz elegendő, hanem a hitetekkel, amelyet hitelesen éltek meg.”
Mauro Longhi visszaemlékezése és az abban felidézett erős kép természetesen gyorsan terjedt, különösen azok között, akik maguk is régóta félnek egy „iszlamista inváziótól”.
Mauro Longhit elszomorította a tudta és engedélye nélkül készült videofelvétel utóélete, tudta meg a Vatican Insider napilap, melynek további érdekes történeteket is felidézett, például hogy II. János Pálnak egyszer a Szűzanya azt mondta: „A háború nem vallások között lesz, hanem ateisták és hívők között, azok között, akik Isten nélkül élnek, és a hívők között.”
Mauro atya ezenkívül megosztott egy George W. Bush amerikai elnökkel kapcsolatos történetet is. 2004-ben találkozott Wojtyła pápa az Egyesült Államok akkori elnökével; Oszama bin Laden terrorista akciói és az Afganisztán elleni amerikai támadás után, amikor a nyugati országok biztonsága állandó napirendi pont volt. Bush elnök azt mondta a pápának: „Őszentsége, mi csak biztonságot akarunk!” Mire ő így felelt: „Ez előtt a bálvány, a biztonság bálványa előtt ön fel akar áldozni minden emberi méltóságot.”
* * *
II. János Pál pápa sokat tett a keresztény–muszlim vallásközi dialógus előmozdításáért; ő volt az első katolikus egyházfő, aki látogatást tett egy mecsetben (2001-ben, Damaszkuszban). 2003-as Ecclesia in Europa kezdetű apostoli buzdításában így fogalmazott:
„Különösen fontos a tisztességes kapcsolat az iszlámmal. Ezt a dialógust, miként az elmúlt években már többször fölmerült az európai püspökökben, »okosan, a lehetőségek és határok pontos ismeretében és Istennek minden gyermekére vonatkozó üdvözítő terve iránti bizalommal kell folytatni«. Többek között szem előtt kell tartani a mélyen keresztény gyökerű európai kultúra és az iszlám gondolkodás közötti különbséget.
Ebből a szempontból azokat a keresztényeket, akik mindennapi kapcsolatban élnek az muszlimokkal, megfelelően föl kell készíteni arra, hogy tárgyilagosan ismerjék meg az iszlámot, s megfelelően tudjanak viselkedni; különös gondot kell fordítani a szeminaristák, a papok és a lelkipásztori munkatársak felkészítésére.”
Forrás és fotó: Vatican Insider; Catholic Herald
Magyar Kurír
(vn)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése