2018. 03. 26.

A francia csendőralezredes tanúságot tett hitéről

Életét adta barátaiért - A március 23-i francia merényletsorozat utolsó színhelyén, Trèbes-ben a túszok helyébe álló francia csendőr, a katolikus Arnaud Beltrame március 24-én belehalt sérüléseibe.


„Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért” – János evangéliumának szavaival (Jn 15,13) méltatta Arnaud Beltrame csendőralezredes önfeláldozó tettét a francia tábori püspökség. A túszok helyébe álló francia csendőr március 24-én halt bele sérüléseibe.
A dél-franciaországi Trèbes egyik szupermarketében pénteken ejtett túszokat egy merénylő; a 26 éves marokkói férfi több helyszínen követett el támadást a környéken. Carcassonne-ban elrabolt egy autót, melynek utasát lelőtte, a sofőrt megsebesítette, majd menet közben rálőtt néhány rendőrre, végül a trèbes-i szupermarketben is meggyilkolt két embert, és több túszt ejtett.

Arnaud Beltrame csendőralezredes kivonult egységével a szupermarkethez, és felajánlotta a merénylőnek, ha elengedi a túszokat, ő a helyükbe áll. A támadó elfogadta az ajánlatot, majd rálőtt Beltrame-ra, aki életveszélyes sérüléssel került kórházba. A merénylőt a kiérkező kommandósok agyonlőtték.

A hős csendőralezredes gyakorló katolikus volt, „nem rejtette el hitét, sugározta, tanúságot tett róla – fogalmazott Dominique Arz hatósági lelkész. – Azt mondhatjuk, önmagát felajánló tette egységben áll mindazzal, amiben hitt. Hazáját szolgálta a végsőkig, és tanúságot tett hitéről a végsőkig”.


„Hinni nem csak annyit jelent, hogy ragaszkodunk a doktrínákhoz. Legfontosabb szeretni Istent és felebarátodat, és tettekkel tenni tanúságot hitedről a hétköznapokban, boldog és boldogtalan időkben egyaránt, sőt, drámai pillanatokban is” – mondta a lelkipásztor. Beltrame hősiességéről és elkötelezettségéről megemlékezett a csendőrség vezérkara is; szülővárosában, Etampes-ban pedig leengedték a városháza előtti lobogókat.
A polgári házasságban élő, még gyermektelen Beltrame nemrég járt Compostelában zarándoklaton. Feleségével júniusra tervezték az egyházi esküvőt a középkori Carcassonne templomában. Ehelyett végül a halálos ágyánál kötöttek szentségi házasságot.
 **
Ferenc pápa március 26-án részvéttáviratot küldött Alain Planet érseknek, a dél-franciaországi carcassonne-narbonne-i egyházmegye főpásztorának a franciaországi merénylet kapcsán.
A pápa szomorúságának adott hangot a merénylet miatt. Isten irgalmasságába ajánlotta mindazokat, akik életüket vesztették a tragédiában, valamint imában osztozott a rokonok fájdalmában.
A pápa külön megemlékezett a táviratában Arnaud Beltrame csendőralezredes nagylelkű és hősies tanúságtételéről. A Szentatya együttérzéséről biztosította a sebesülteket és családtagjaikat; megerősítést és vigasztalást kért a számukra az Úrtól. A pápa ismételten elítélte a vak erőszakot, mely oly sok szenvedést okoz, és megerősítette: buzgón imádkozik Istenhez, hogy adjon békét. Végül Isten áldását kérte a szenvedő családok és egész Franciaország számára.
A részvéttáviratot Ferenc pápa személyesen írta alá. (Forrás: Vatikáni Rádió)
Forrás és fotó: Dioceseauxarmees.fr; Aleteia
Magyar Kurír
(vn)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése