2015. 03. 29.

Nagycsütörtök 12 kisapostola



Csíkszeredai Millenniumi templom.          Fotó: Kristó Róbert
Nagycsütörtöki liturgia 12 kisapostola:
Bajkó Zalán,
Biderman Norbert,
Boda Ákos,
Bogos Lorán,
Borvíz Norbert,
Gergely Attila, 
Katona Dávid,
Kristó Előd,
László Barna,
Sándor Loránd,
Szabó Loránd,
Szabó Márk.


Ez a 12 fiú az elsőáldozásra készülő 120 gyerek képviselői. Magatartásukkal kiérdemelték, ugyanakkor itthon tartózkodnak és vállalták a feladatot.
Nagyszerdán du. 3 órakor velük próbát tartunk a Millenniumi-templomban.

Nagycsütörtöki esti szentmise 19 órakor kezdődik, amelyben az Eucharisztia és az egyházi rend, vagyis a papság szentségének rendelését is ünnepeljük. 
Az egyházi rend által a Krisztustól apostolaira bízott küldetés teljesítése folytatódik az Egyházban az idők végezetéig. A szolgálati papság az általános papságnak, vagyis a híveknek a szolgálatában áll, hogy a keresztségben kapott kegyelmeket mindenki ki tudja bontakoztatni és eljusson az üdvösségre.

Szent II. János Pál pápa a papoknak írt utolsó levelében arra kért, hogy ápoljunk magunkban a hálaadó lelkületet. Legyünk hálásak az életünk folyamán kapott ajándékokért: különösképpen a hit ajándékáért, amelynek köszönhetően a hit hirdetőjévé válhattunk, és a papi hivatás ajándékáért, amely bensőleg felszentelt Isten Országának szolgálatára. 
Ezt a szeretet szolgálatot végezzük, és ennek jeléül 12 elsőáldozásra készülő fiú lábát megmossuk 

Az Ige liturgia felkészített az Eucharisztia befogadására. A Vele történő találkozás kiteljesítette, Krisztus ígéretét: "Veletek vagyok minden nap a világ végezetéig“ (Mt 28,20).  
Az Eucharisztiában Ő a mindennapi kenyerünk, az Egyház életének középpontja, az örök élet záloga, akiben megízleltük a mennyei Jeruzsálem örömét itt a földön.


Az utolsó vacsorán Jézus szintézisbe rakja minden tanítását a lábmosás szertartásában. 
Minden csoda összefoglalódik az átváltoztatásban: Jézus újmiséje egy nagy harmónia. 
A szentmise összeköt Istennel, egymással és a teremtett világgal. 

 
Kapcsolódó cikkek:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése