2015. 09. 12.

A bajor miniszterelnök bírálta Merkelt és meghívta Orbán Viktort

forrás: 444.h

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke élesen bírálta Angela Merkel kancellárt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése miatt a Der Spiegel című német hírmagazin szombati számában megjelenő interjúban. A Spiegel Online hírportálon előzetesen ismertetett részletek szerint bejelentette, hogy meghívja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a bajor tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-frakciójának következő tanácskozására.

Horst Seehofer a hetilap szombati, digitális formátumban már péntek este megjelent számában hangsúlyozta, hogy a Magyarországról indult menedékkérők beengedése Németországba az uniós szabályok hatályon kívül helyezésével „hiba volt, amely még sokáig foglalkoztat majd bennünket".

„Hamarosan olyan szükséghelyzetbe kerülünk, amelyet már nem lehet uralni" – mondta a bajor miniszterelnök.

„Nem látom, hogy miként lehetne a dugót visszanyomni a palackba" – tette hozzá a hírmagazinnak a menekültválságról szóló összeállításban, amelyben több politikus megszólaltattak.

Horst Seehofer elmondta: azért hívta meg Orbán Viktort, hogy együtt keressenek megoldást.

A CSU-frakció következő tanácskozását szeptember 22-től 24-éig tartják a párthoz közel álló Hanss Seidel Alapítvány Bad Staffelsteinban működő oktatási központjában, a Banz-i kolostorban (Kloster Banz).

Christiane Wirtz
, a szövetségi kormány helyettes szóvivője pénteki tájékoztatóján a magyar miniszterelnök bajorországi meghívására vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta, a kormány minden kezdeményezést üdvözöl, amely hozzájárul ahhoz, hogy „biztonságba kerüljön a lehető legtöbb ember". A berlini vezetés megítélése szerint minden ilyen célú megbeszélés „hasznos megbeszélés" – tette hozzá.

A helyettes kormányszóvivő elmondta: Angela Merkel kancellárnak nem kell Bajorországba utaznia ahhoz, hogy találkozzon Orbán Viktorral, mert a kétoldalú kapcsolatok ápolására rendelkezésre állnak a megfelelő lehetőségek.

Pénteken nemcsak Horst Seehofer bírálta élesen a Magyarországról indult menedékkérők beengedését, hanem a CSU két tekintélyes alakja, Markus Söder bajor pénzügyminiszter és Hans-Peter-Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője is.

Christiane Wirtz helyettes szóvivő a bírálatokkal kapcsolatban rámutatott, hogy a koalíciós pártok vezetőinek vasárnapi tanácskozásán a CSU is támogatásáról biztosította a menekültválság kezelésére kidolgozott intézkedéseket.

A Magyarországról elindult menedékkérők befogadásáról szólva megerősítette a kormány számos alkalommal rögzített álláspontját, miszerint Angela Merkel és Werner Faymann osztrák kancellár „humanitárius szükséghelyzet" miatt hozta meg döntését az előző héten szombatra virradóra.

Markus Söder és Hans-Peter Friedrich – pénteki lapinterjúkban – azért is bírálat a döntést, mert szerintük akár az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet emberei is bejuthatnak Németországba a menedékkérők között. Ezzel kapcsolatban a belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón leszögezte: nincsen konkrét jele annak, hogy az IÁ terroristái felbukkantak volna a menedékkérők között.

„Mindig vannak arra utaló jelek, hogy IÁ-harcosok is lehetnek a menekültek között, de eddig egyetlen alkalommal sem bizonyultak megalapozottnak ezek a jelek" – mondta Tobias Plate. Megjegyezte: szerencsés lenne, ha minden elővigyázatosság mellett elsősorban nem bizalmatlansággal fogadnák a menekülteket Németországban.

Szombattól csütörtökig nagyjából 40 ezer menedékkérő érkezett Németországba vonattal Ausztrián keresztül, a következő hét végén pedig újabb 40 ezer menedékkérő érkezhet az országba a kormány előrejelzése szerint.

Elhelyezésük egyre nehezebben megoldható feladat. Ezt jelzi a Der Spiegel értesülése, amely szerint a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyminiszter csütörtöki telefonkonferenciáján a 16 tartomány közül 7 jelezte, hogy aznap már nem tudnak több embert befogadni.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése