2015. 09. 14.

Kifogásolták Ráduly Róbert és Szőke Domokos DNA-ás vádiratát!!!!!

Számos kifogást megfogalmaztak Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos ügyvédjei a védenceik ellen összeállított vádirattal kapcsolatban. A volt csíkszeredai polgármester és tisztségének gyakorlásától eltiltott alpolgármester büntetőperének hétfői tárgyalásán nem született ítélet ezekkel kapcsolatban.
raduly targyalas vn 019_b 
Ráduly Róbert az ügy korábbi tárgyalásán (archív felvétel)
A tárgyalást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által összeállított vádirattal kapcsolatos, írásban benyújtott kifogások megvitatása végett tartották a Hargita Megyei Törvényszéken.
A lemondott polgármester védelmével megbízott kolozsvári ügyvédi iroda részéről Sonia Almaş ügyvéd kijelentette, a lehallgatások során a bizonyítékok gyűjtése szabálytalan, törvénytelen módon történt, ezért ezek kizárását kérik. Hozzátette, a nemzetbiztonsági törvény alapján engedélyezett telefonlehallgatások során olyan hibák is történtek, hogy a lehallgatást végzők nem is tudták, melyik alpolgármester telefonbeszélgetéseit rögzítik, és ez csak menet közben derült ki. A magyarul elhangzott beszélgetésekről készült fordításokról pedig hiányzik az engedéllyel rendelkező fordító bélyegzője. Az ügyvéd szerint ugyanakkor két, tanúként megnevezett személyt, Mihály Tündét és Sorin Truţăt akkor hallgatták ki, amikor még nem indult nyomozás. Ráduly másik ügyvédje szerint a vádpontokban szereplő, kifogásolt kataszteri felmérés kapcsán olyan új elemek jelentek meg, amelyek addig nem voltak, megsértve ezzel a védelemhez való jogot. A Kovászna és Hargita Megyei Ortodox Püspökség pedig csak tanúként, és nem sértett személyként idézhető meg, mivel nem kíván belépni a perbe – emlékeztetett a védőügyvéd.
Szász Ferenc, Szőke Domokos védője kérte, vegyék figyelembe a Bukaresti Törvényszék és a Bukaresti Ítélőtábla korábbi álláspontját, amely szerint a vádiratban leírtak alapján nem történt bűncselekmény egy vitatott bérbeadási szerződés kapcsán, amelyet a vádhatóság hivatali visszaélésnek és okirat-hamisításra való felbujtásnak minősített. Hozzátette, az ügyész kötelessége lett volna ezt indokolni, de nem tette meg. Ő is kifogásolta a kataszteri felméréssel kapcsolatos új vádat, amelyek szerint a polgármesteri hivatal nem tartotta volna be az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatallal aláírt megállapodást. Azt is hangsúlyozta, hogy korábban jelezték, a túlfizetésért kifogásolt Rét utcai parképítésnél egy felelős műszaki vezető, illetve projektfelelős is volt, akik a munka minőségi és mennyiségi mutatóiért is feleltek. Miért nem veszi figyelembe ezt az ügyész? – tette fel a kérdést az ügyvéd. Miután meghallgatta a vádhatóságot képviselő ügyészt is, aki a kifogások elutasítását kérte, a bíró közölte, hogy egy hét múlva hirdetnek ítéletet.
Ráduly és Szőke ellen június 17-én emelt vádat a DNA, miután április végén történt házkutatások után egy napra őrizetbe vették őket, majd ezt a kényszerintézkedést házi őrizetre, később pedig hatósági felügyeletre változtatták. A polgármestert az ügyészség háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A vádemelés után Ráduly lemondott tisztségéről, Szőkét pedig a bíróság eltiltotta hivatali tisztségének gyakorlásától.

székelyhon.ro

1 megjegyzés:

  1. Remélem, hogy felmentik őket, de akiknek szándékuk volt a két köztisztviselő meghurcolása, céljukat elérték, a hamis billog is billog. Remélem, a két atyafi nem hagyja annyiba és becsületsértésért vádat emel meghurcolásukért! Kíváncsi vagyok, hogy a média hogyan fogja lereagálni ezt az egész cécót!

    VálaszTörlés